2024.04.26, Péntek
Pécsi Ítélőtábla: javultak az időszerűségi mutatók
Illusztráció, unsplash.com

Pécsi Ítélőtábla: javultak az időszerűségi mutatók

MTI

2023.05.05. 08:50

A Pécsi Ítélőtáblán a büntető peres ügyek 88 százaléka fél éven, a nemperes ügyek csaknem 99 százaléka három hónapon belül fejeződött be tavaly - közölte a táblabíróság csütörtökön az MTI-vel.

A Pécsi Ítélőtáblán és a Pécsi Törvényszéken megtartott összbírói értekezletek után kiadott közleményükben azt írták, hogy az ítélőtáblára a múlt évben 943 ügy - ebből 275 peres - érkezett. A legtöbb a pécsi törvényszékről, a legkevesebb a szekszárdiról; tavalyelőtt a kaposvári volt az első helyen e tekintetben - közölték.

A büntetőügyek annak ellenére fejeződtek be gyorsan, hogy a tavaly áprilisban nyugdíjba vonult tanácselnök álláshelyét nem töltötték be, az érkezett ügyek száma mintegy 30 százalékkal nőtt és az ítélőtábla munkáját csupán egy, 50 százalékosan terhelhető kirendelt bíró segítette júniustól.

A civilisztikai ügyszakon a beérkezett ügyek száma az előző évihez képest 10 százalékkal csökkent, ugyanakkor ezen belül a gazdaságiaké 12 százalékkal nőtt. A polgári peres ügyek kettő kivételével mind, a gazdasági peres ügyeknek pedig a 95 százaléka fél éven belül, míg a nemperes ügyek 99,6, illetve 96 százaléka 3 hónapon belül befejeződött. A munkaügyi peres ügyek száma  csaknem 10 százalékkal volt magasabb az előző évinél. A munkaügyi perek 96 százalékát fél éven belül, míg valamennyi nemperes ügyet három hónapon belül elbíráltak az ítélőtábla bírái - sorolták.

A tájékoztatás szerint a kedvező időszerűségi mutatók mellett az ítélkezés színvonala sem csökkent, ezt leginkább a Kúriára felterjesztett ügyekben született határozatok alapján lehet megítélni. Büntetőügyben hatályon kívül helyezés és megváltoztatás nem történt, civilisztikai ügyben pedig az elbírált mintegy negyven ügyből mindössze négy esetben döntöttek hatályon kívül helyezésről.

A Pécsi Törvényszék azt közölte, hogy az elmúlt évben országos szinten csökkent a beérkezett ügyek száma és ez a baranyai bíróságokon is tapasztalható volt. Az ügyek elbírálásának hosszára vonatkozó adatok igen kedvezőek, a két éven túli ügyek száma csökkenő tendenciát mutat.

Az ítélkezés színvonalát illetően az első fokon jogerőre emelkedett ügyek számából, illetve a felsőbb bíróságokra felterjesztett ügyekben született határozatok alapján azt írták, hogy mindezek értelmében a Pécsi Törvényszéken és a Pécsi Ítélőtáblán is szakmailag megalapozott, magas színvonalú ítélkezés zajlik.

Helyi hírekPécsi TörvényszékPécsi ÍtélőtáblaPécs