2024.05.05, Vasárnap
Elkészült Pécs új lakásrendelete
Illusztráció, unsplash.com

Elkészült Pécs új lakásrendelete

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, pecs.hu

2023.07.02. 10:00

Kiszámítható, átlátható viszonyok – elkészült Pécs új lakásrendelete.

Hosszú és alapos társadalmi egyeztetést is magában foglalt az a munka, amelynek köszönhetően elkészült és július 4-én az önkormányzat közgyűlése elé kerül Pécs új lakásrendelete. A cél a teljesen új szabályozással az, hogy kiszámíthatóságot, átláthatóságot és rendet teremtsen egy olyan területen, amelyen erre az elmúlt ciklusokban törekvés sem volt -  adta hírül Pécs városi honlapja.

Az új lakásrendelet alkotói már az előkészítés fázisában a lehető legnagyobb átláthatóságra törekedtek

A társadalmasítás keretében 2023 április 12-étől tárgyalta a tervezetet a Lakhatási kerekasztal, a Helyi Esélyegyenlőségi Fórum, a Szociálpolitikai kerekasztal. Megismertették a tervezetet továbbá az Idősügyi Tanáccsal és olyan szolgáltató cégekkel, mint a Biokom, a Pétáv, a Tettye Forrásház, az Eon, a Tüke Busz Zrt. és a Pécsi Ellátó Központ.

A Lakásszövetkezetek és Társasházak Baranya Megyei Szövetségének elnöke a városvezetésnek küldött levélben üdvözölte a rendeletalkotást megelőző egyeztetést és a tervezett lépéseket, de méltatta az együttműködést a Pedagógus Szakszervezet Baranya Megyei Szervezetének, a Baranya Megyei Nyugdíjas Képviseletnek és a város Integrált Szociális Intézményének vezetője is.

Pécs legutóbbi lakásrendelete tíz éve lépett életbe

Nagyon sok kérdésre már az a szabályozás sem adott választ, azóta pedig a törvényi környezet és a magyar családok élete is sokat változott. Az új lakásrendelet a 2022-ben elfogadott, és szintén széles körben vitára bocsátott Lakásgazdálkodási Koncepció alapján készült.

Pécs vezetése abból a célból alkotta meg a rendeletet, hogy fenntartható és megfizethető lakásszektort hozzon létre.

Egy olyan rendszert, amely alkalmazkodik a társadalmi és életmódbeli változásokhoz, átjárható és mobilis. Szemben a mostani befagyott, rögzült struktúrával, amely nem képes kezelni a társadalmi változásokat, és úgy tette elérhetetlenné a lakhatást a várakozó családoknak, hogy közben sok önkormányzati lakásban élőnek is csak gondot okoz.

Az új rendelet célja, hogy ugyanúgy támogassa a lakhatás megszerzését, mint annak megőrzését

Az új rendelet gyökeres változásokat hoz a lakásgazdálkodás területén, íme, a legfontosabbak:

  • A rendelet alkotói pontosították a döntéshozók hatásköreit, az adatkezeléssel kapcsolatos szabályokat.
  • A jövőben kizárólag határozott idejű lakásbérleti szerződéseket köt az önkormányzat.
  • Átláthatóbb eljárást biztosít, hogy új lakásigénylési névjegyzék készül, ennek sorrendiségét új, objektív pontrendszer határozza meg. A névjegyzékbe a nyilvántartásba vett kérelmezők egy kóddal bármikor betekinthetnek, így a módszer egyszerre teszi objektívvé, szabályozottá és átláthatóvá a folyamatot.
  • Új szabály, hogy a piaci alapú mellett a költségelvű és a szociális alapon bérbe adott lakások esetében is minimális jövedelmi feltételeket állapít meg az önkormányzat. Ennek alapja, hogy ne születhessen olyan szerződés, amelynek már létesítésekor nyilvánvaló, hogy a kontraktus az önkormányzat számára óhatatlanul kintlévőséget, a bérlő számára pedig szinte kezelhetetlen adósságot teremt.
  • A rendelet érzékenyebb, mint elődei voltak, új jogcímeken – átmeneti és ideiglenes elhelyezés – váratlanul nehéz helyzetbe került családoknak is kínál majd segítséget.

A rendeletről a pécsi önkormányzat közgyűlése július 4-én dönt. A szabályozást rendszeresen felülvizsgálja majd a pécsi önkormányzat, a tervek szerint első alkalommal egy év múlva.

Helyi hírekPécs​Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatalakásrendelet