2024.03.04, Hétfő
A tavalyinál sokkal több pécsi fiatal kap ösztöndíjat
Illusztráció, unsplash.com

A tavalyinál sokkal több pécsi fiatal kap ösztöndíjat

pecs.hu

2023.12.10. 09:30

30 új pályázó kap rendszeres havi támogatást 2024-től a tavalyi 13 nyerteshez képest az ösztöndíjból, amit a mostani városvezetés tett újra elérhetővé a helyi diákok számára, miután Pécs előtte 10 évig nem vett részt a Bursa Hungarica-programban.

A pályázattal kapcsolatos rendeletet az önkormányzat az idén éppen azzal a céllal módosította, hogy a diákok szélesebb köre számára tegye elérhetővé ezt az ösztöndíjat. A beadott 35 pályázat 87%-a kapott pozitív elbírálást, összesen 2 millió forint támogatást kapnak - számolt be róla a pecs.hu.

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer az esélyteremtés érdekében a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok számára is elérhetővé kívánja tenni a felsőoktatásban való részvételt. A program keretében olyan szociálisan hátrányos helyzetű, felsőoktatásban résztvevő hallgatóknak nyújthatnak segítséget az önkormányzatok, akik felsőoktatási intézményben nappali tagozatos képzésben vesznek részt.

Pécs önkormányzata 2023-ban is csatlakozott a Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából az Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő által évente meghirdetett ösztöndíjrendszerhez. A felsőoktatási tanulmányokat folytató hallgatókat az „A” típusú pályázat célozza meg. Ennek időtartama 10 hónap, azaz két egymást követő tanulmányi félév. Az érettségi előtt álló középiskolások számára a „B” típusú pályázatot írták ki, melynek időtartama 3 x 10 hónap, azaz hat egymást követő tanulmányi félév.

A pályázat elbírálása kizárólag szociális rászorultság alapján, tanulmányi eredménytől függetlenül történt. Az önkormányzathoz a pályázatokat 2023. november 3-ig lehetett benyújtani, melyeket a Népjóléti és Sport Bizottság december 5-ig bírált el.

Az „A” típusú pályázat nyertesei 10 hónapon át havi 6000 Ft ösztöndíjat kapnak, míg a „B” típusú pályázat támogatottjai 3 x 10 hónapon át kapnak szintén havi 6000 Ft-ot. Az előbbi típusnál 28 támogatott mellett egyetlen elutasított és 4 érvénytelen pályázat volt, míg az utóbbi típusból mind a kettő beérkezett pályázat sikeres volt.

Az önkormányzat igyekszik még szélesebb körű tájékoztatással elősegíteni, hogy az utóbbi 10 évben Pécsett a köztudatból kiesett ösztöndíjat a nehéz helyzetben lévő fiatalok minél szélesebb köre megkapja.

Helyi hírekPécsBursa Hungaricaösztöndíj