2024.04.27, Szombat
Harmincéves fennállását ünnepli a Pécsi Diagnosztikai Központ
Fotók: Illusztráció, unsplash.com

Harmincéves fennállását ünnepli a Pécsi Diagnosztikai Központ

MTI

2024.01.23. 12:30

Nemzetközi és országos szintű sikereket ért el az intézmény a súlyos neurológiai betegségek kezelésében.

Az epilepszia, a Parkinson-kór és a stroke kezelése terén elért kutatások országos, esetenként nemzetközi szinten is kiemelkedő ellátóhellyé tették a Pécsi Diagnosztikai Központot (PDK), amelynek harmincéves fennállását ünneplik - közölte az intézmény az MTI-vel.
 

 

Önerőből felépítették a diagnosztikai eszközparkot

A PDK a közleményében kiemelte, hogy az elmúlt három évtizedben az intézmény régiós szinten úttörő szerepet játszott a modern képalkotó diagnosztika megteremtésében, továbbá a központ segítségével lefolytatott kutatásokkal súlyos neurológiai betegségek kezelésében értek el sikereket országos, illetve nemzetközi szinten.

A modern képalkotó vizsgálatok, a CT és az MR iránti jogos társadalmi igény és az ezzel szemben álló súlyos forráshiány kettős kényszere szülte a PDK-t, amely önerőből szerezte be az eszközparkot, és működése során végig a kutatás, oktatás, betegellátás egymást erősítő hármasát tartotta szem előtt -olvasható a PDK közleményében.

Mesterséges intelligencia a betegek szolgálatában

Rámutattak a közleményben arra, hogy a központban zajló magas szintű klinikai kutatások közvetlenül hasznosulnak a betegellátásban. Így végeztek a pécsi szakemberek paradigmaváltó kutatást a koponyasérülések osztályozásában, és szintén a PDK támogatásával valósult meg a stroke-ot elszenvedők mesterséges intelligencia segítségével történő távdiagnosztikája is - sorolták.

A központ célja a folyamatos fejlődés

Közölték, hogy 2019 óta a központ teljes egészében két egyetemi alapítvány fenntartásában működik, és mind az államilag finanszírozott, mind a térítéses vizsgálatokból származó bevételeket az ellátásba és az eszközpark folyamatos fejlesztésébe forgatja vissza - olvasható az intézmény közleményében.

Helyi hírekPécsPécsi Diagnosztikai Központünnepségstrokegyógyításdiagnosztikaorvosdiagnosztikaönerős fejlesztés