2024.04.30, Kedd
Öt dolog, amit biztosan nem tudtál a pécsi Körberről
Fotók: Körber Hungária Gépgyártó Kft.

Öt dolog, amit biztosan nem tudtál a pécsi Körberről

Forrás: Körber Hungária Gépgyártó Kft.

2024.01.14. 10:00

Három évtizede van jelen Pécsett a Körber Hungária, a régió egyik vezető iparvállalata.

A Körber Hungária gépgyártó vállalat 1300 munkavállalót foglalkoztat, több millió forint adománnyal és közel 8000 óra önkéntes munkával támogatja a közösség számára fontos ügyeket – derült ki a cég sajtóközleményéből. A Körber Hungária a dél-dunántúli régió egyik vezető iparvállalata a létszám, a gazdasági teljesítmény és a társadalmi felelősségvállalási törekvések tekintetében egyaránt. 1994-es pécsi megjelenése óta nagy hangsúlyt fektet a közösség számára értékes ügyek segítésére – már az első ügyvezető is a város legjelentősebb mecénásai közé emelkedett.

Családbarát munkahely

A vállalat mára komplex munkavállalói jólléti programot dolgozott ki annak érdekében, hogy a körberesek jól érezzék magukat a munkahelyükön és a magánéletükben egyaránt. A törekvések az elmúlt évek során több szakmai díjat és Családbarát munkahely elismerést hoztak – olvasható a vállalat sajtóközleményében. Az átlag körberes munkatárs több mint 10 éve dolgozik a pécsi Móra Ferenc utcában és a fluktuáció tartósan 5 százalék alatti. 

7927 órányi önkéntes tevékenység

A beszámoló kitért arra is, hogy az öt évvel ezelőtt elstartolt önkéntes programban idén 674 résztvevő, 25 helyszínen, összesen 7927 munkaórában újított fel óvodákat, iskolákat, állatmenhelyet vagy akár egy egész könyvtárat. Az önkéntes munkák helyszíneit a munkatársak maguk választják ki és szabadidejükben valósítják meg a projekteket, a vállalat pedig minden szükséges eszközt és anyagi feltételt biztosít.
 

 

Milliós támogatások

A mecenatúra terén is kiemelkedő a Körber tevékenysége. A közleményük szerint állandó szponzorként biztos hátteret adnak a Pannon Filharmonikusok és a város fő sportegyesülete, a PVSK működéséhez.

Számos rendezvény, többek között a Zsolnay Fényfesztivál, Tour de Hongrie, zenei fesztiválok, a Pécsi Egyetemi Napok megvalósulását is segítik.

Ráadásnak minden évben több millió forintnyi adományt kapnak a munkatársak szavazatai alapján különböző közhasznú munkát végző csoportok, idén a Kerekesszék-Klub Alapítvány, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt Baranya Vármegyei Szervezete.

 

Környezettudatos termelés

A Körber Hungáriánál különös fontossággal bír az energiafogyasztás és a hulladéktermelés visszafogása és ezek révén az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése – olvasható a közleményükben. A környezettudatossági beruházások folyományanként a gyár kizárólag megújuló forrásból származó áramot használ, energiatakarékosra cserélte a világítási rendszerét és megépítette a régió legnagyobb villanyautó-töltőbázisát. Jövőre pedig ipari napelemes rendszerrel termeli meg az energiaigénye jelentős hányadát.

2012 óta folyamatos a papírmentes gyár program megvalósítása. A termelésből és a raktárakból szinte teljesen kiszorították a digitális technológiák a nyomtatott anyagokat és online zajlik a munkaügyi adminisztráció. Sőt, a legfrissebb vállalati híreket is egy mobilalkalmazásban olvashatják a körberesek. A programnak köszönhetően évente több tonnányi papírt takarít meg a cég.

Felelősséggel a környezetért és a közösségért

A Körber Hungária kitért arra is közleményében, hogy az idei évtől a gépgyártó vállalat mindennapi működése és társadalmi felelősségvállalási aktivitásai egyaránt az ISO 26000 irányelveinek megfelelően történnek. Ez egy önként vállalt kötelezettségeket rendszerbe foglaló útmutató, amely segíti a vállalkozások felelősségvállalási tevékenységének fejlesztését vagy erősítését. A munkatársakért, a természeti és társadalmi környezetért tett erőfeszítéseket a most elkészült CSR jelentés foglalja össze. Ez egy szilárd alap, amelyre épp úgy távlatokban tekintenek, ahogy pécsi jelenlétüket is további évtizedekre tervezik.

Helyi hírekPécsKörber Hungáriakörnyezettudatosságmunkahelymunkaerőönkéntességtámogatás