2024.07.27, Szombat
Új sürgősségi betegellátó osztályt adtak át a pécsi gyermekklinikán
Fotó: pecs.hu

Új sürgősségi betegellátó osztályt adtak át a pécsi gyermekklinikán

MTI

2024.06.01. 09:00

Csaknem hárommilliárd forintos fejlesztés keretében készült el a (PTE KK) Gyermekgyógyászati Klinikájának új sürgősségi betegellátó osztálya, a fejlesztéseket szerdán adták át.

Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter kiemelte: minden új egészségügyi fejlesztés, beruházás ünnep, hiszen "erősíti azt a meggyőződést, hogy a magyar egészségügy igenis jó úton jár", s hogy Magyarország az egészségügyi rendszer - a világban egyébként mindenütt hasonlóképpen jelentkező - problémáira helyes válaszokat képes adni.

A fejlesztés újabb bizonyítéka annak, hogy "az európai uniós forrásokat hasznosan, (...) az egész Európai Unió érdekében is jól tudjuk elkölteni" - mondta.

Különösen örömtelinek nevezte a pécsi fejlesztéseket, ugyanis a térség szerinte az elmúlt harminc év egyik nagy vesztese volt. Bár a kultúra, a művészet erős maradt a Mecsekalja környékén, az egész régió gazdasági teljesítménye, tőkevonzó képessége, az ott élők számára a boldogulás lehetősége "mintha egy kicsit megfakult volna" - fogalmazott.

Kiemelte: a beruházás révén az egész Dél-Dunántúl életminősége javul, a térségben élők biztonságosabb, korszerűbb ellátáshoz jutnak.

Navracsics Tibor reményét fejezte ki, hogy a jövőben a régióban megvalósuló beruházások mind a munkát keresők, mind a befektetők számára vonzóak lesznek.

Őri László (Fidesz-KDNP), a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke azt mondta: a beruházással a pécsi gyerekklinikán dolgozók több évtizedes álma valósult meg. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt bő egy évtizedben Pécsen másutt is történtek komoly egészségügyi fejlesztések: megújult a legnagyobb klinika, a szülészet, az onkológiai központ, a pszichiátria, és új rendelőintézet létesült a városban több tízmilliárd forint értékben.

Bódis József, a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke közölte, az orvosi eszközpark fejlesztésével a kor színvonalán tudják ellátni a gyerekeket.

Sebestyén Andor, a klinikai központ elnöke beszámolt arról, hogy a fejlesztés keretében több mint félmilliárd forintos eszközbeszerzést hajtottak végre.

Decsi Tamás, a gyermekgyógyászati klinika igazgatója felidézte: éppen 100 éve kezdődött meg a pécsi gyermekgyógyászat, sok évtizeden keresztül 5000 négyzetméteren zajlott a legkisebbek ellátása. Ez a terület az utóbbi években 2600 négyzetméterrel bővült - fűzte hozzá.

A pécsi beruházás és az ahhoz kapcsolódó eszközbeszerzések az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) hat magyarországi intézményt érintő, több mint tízmilliárd forintos pályázatának keretében valósultak meg.

A regionális és országos központként a súlyos vagy nagy kockázatú gyermeksérülteket ellátó pécsi gyerekklinikán több mint 2,7 milliárd forintot fordítottak a beruházásokra és eszközbeszerzésekre.

A három korszerű műtőből álló műtőblokk mellett a gyermeksebészeti osztály is átalakult, nagyobb és modernebb, gyermekbarát kórtermek épültek. Emellett modern diagnosztikai, terápiás és rehabilitációs készülékek állnak rendelkezésre.

Az új sürgősségi osztály falaira a Nevetnikék Alapítvány önkéntesei Pécs ikonikus helyszíneit, kulturális értékeit festették fel, továbbá magyar cégek segítségével játszószoba és könyvtár is létesült.

A klinikán évente csaknem 40 ezer gyermeket látnak el a sebészeti, fülészeti és sürgősségi járóbeteg-rendeléseken, emellett 3500 sürgős betegfelvétel és mintegy 2500 műtéti beavatkozás történik - olvasható a PTE háttéranyagában.

Helyi hírekPécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának Szívgyógyászati KlinikaPTE KKPécsPécsi Gyermekklinika