2024.04.26, Péntek

Hogyan változik a különböző márkájú autók értéke az évek alatt?

baranyavar.hu

2018.10.02. 12:13

Az első kérdés, ami az autóvásárlással kapcsolatban általában felmerül, hogy inkább új, vagy használt autót érdemes választani. Egyesek ragaszkodnak egy bizonyos márkához, ám a legtöbb ember az ár és a felszereltség alapján dönt. Ebben a cikkben azt vizsgáljuk meg, hogy az Eurotax adatai alapján mekkora értékcsökkentést szenvednek az autók egy, öt és tíz éves időtávon.

Az első év

Általános meggyőződés, hogy amint kigördülünk új autónkkal a szalonból máris 20-30 százalékot veszít értékéből. Abban az értelemben igaz ez, hogy másnap már nem tudnánk listaáron eladni az autót, de ezek a számok nagyjából az egy éves értékvesztést jelentik. A legkisebb értékcsökkenést a Dacia könyvelheti el az első év végén, mindössze 15 százalékkal. Ennek persze lehet az is az oka, hogy eleve alacsonyabbak a listaárakról indulnak. A prémium márkák aránylag jól tartják az értéküket, egy év után 20 százalék körül, míg a középkategóriás autók értéke 15-30 százalékkal csökken a listaárhoz képest. Meglepő módon 30 százalékos értékvesztéssel az Opel rövid távon a legkevésbé értékálló márka.

 

Az 5 éves autók a legkeresettebbek

Sokan keresnek 5 éves autót, aminek az a logikus magyarázata, hogy a listaárhoz képest már jelentősen olcsóbban megvásárolhatók, de a használati értékük még kitűnő. Átlagosan fele annyiért (49 százalékos értéken) vásárolhatunk meg egy öt éves autót, mint a listaára volt.

Ebben az idősávban is a Dacia bizonyul a leginkább értékállónak, az 5. év végére átlagosan 38 százalékot, míg a legtöbbet 54 százalékkal a Renault veszít az értékéből. A luxus márkák a középmezőnyben vannak 51-55 százalék közötti értékvesztéssel.

 

10 éves autót már töredék áron vehetünk

A 10 éves autók is nagyon népszerűek a hazai piacon, hiszen ezeket már a listaár töredékéért megkaphatjuk. Értékük az eredeti ár 20-35 százaléka között mozog. A legértékállóbb itt már nem a Dacia, hanem a Suzuki, míg a legtöbbet az 5 éves időtávnál is említett Renault veszít az értékéből.

 

Használt autók értéke - érdemes az olcsóbbat választani?

A fenti értékek alapján jó ötletnek tűnhet olyan autót választani, aminek értéke sokat csökkent, ennél azonban árnyaltabb a kép. Sok tényező befolyásolja egy használt autó árát, nézzük, miket kell figyelembe venni.

  • Fenntartási költség, ami az üzemanyag költségből, az alkatrész árakból, és szervízdíjból áll. Hosszú távon így lehet, hogy jobban megéri egy megbízhatóbb, kisebb fogyasztású autót venni.
  • A dízelüzemű autók többet veszítenek értékükből, mint a benzinesek.
  • A különféle modellek közül a kombi szenvedi a legnagyobb értékcsökkenést.
  • A jobban karbantartott autók keresettebbek. Vagyis lényeges, hogy a szervizelés mindig és időben megtörtént-e, a törések időben javításra kerültek-e, illetve, hogy az autót garázsban tartották-e. Itt a hagyományos, fűtött garázs egy kis pluszt jelent, de a naptól, hótól, esőtől, jégtől és a maróhatású madárpiszoktól egy mobilgarázs, illetve sok esetben egy nyitott garázs is megvédi.

Érdemes tehát utánajárni, hogy milyen körülmények között töltötte első éveit az autó, és hogy a választott modell, illetve évjárat mennyire megbízható. Tartsuk szem előtt, hogy sok esetben a kisebb értékcsökkenés megbízhatóbb autót jelent. Ha a fentieket mérlegeljük, akkor biztos sikerül olyan autót választani, ami hosszú távon kiszolgálja az igényeinket.

Kirakatautó