2024.03.28, Csütörtök

Megjelent a Pécsi Íróprogram második antológiája

mti

2017.04.26. 19:16

A 31xPécs címet viselő kötetben harmincegy külföldi szerző írásai olvashatóak.

A Verartis Nonprofit Kft. gondozásában 500 példányban megjelent könyv hétfői, pécsi bemutatóján Kulcsár Enikő, a program alapítója felidézte: az idén tízéves kezdeményezés keretében harmincnégy ország hatvannégy íróját látták vendégül.     

A 31xPécs című kiadványban mások mellett Ljudmila Ulickaja orosz, Dragan Velikic és Laslo Blaskovic szerb, Caron Cievonne kaliforniai, Daniel Banulescu román, Kejcsiro Hirano japán, illetve Nathan Filer brit író művei olvashatóak.     

Méhes Károly, a program kurátora emlékeztetett arra, hogy a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében indult kezdeményezésnek köszönhetően a kontinensen kívül Amerikából, Japánból és Kínából is érkeztek alkotók a megyeszékhelyre, ahol egy-egy "nagyon inspiráló" hónapot töltenek el.     Az írókat felszerelt belvárosi lakás és az útiköltséget is fedező ösztöndíj várta, és csak az volt a feladatuk, hogy saját alkotómunkájuk folytatása mellett írjanak egy pécsi naplót, szabadon választott műfajban - mondta korábban az MTI-nek.     

Az íróprogram áprilisi vendége Eda Kriesová cseh író, a könyvbemutatón "a nagyon szeretett városban" eltöltött idő tapasztalatait összegezve a pécsi polgárok kultúra-központúságáról beszélt. Vacláv Hável egykori cseh elnök volt titkára és életrajzírója egyúttal a város művészeti életéről és létesítményeiről is elismerően szólt.     

A Bécsben élő Christian Futscher, akinek írása szintén olvasható az antológiában, felidézte: a 2014 márciusában Pécsen töltött idő alatt beleszeretett a városba, a többi között megismerte Csontváry Kosztka Tivadar munkásságát. A szerző arról is beszámolt, hogy legutóbbi könyvének címe pécsi élményeire utal, s annak egy fejezete a város állatkertjéről szól.     

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester az íróprogramot méltatva az eseményen úgy vélekedett: annak köszönhetően képzett, jó stílussal rendelkező írók szép és tetszetős írásokat alkottak.     

Méhes Károly az MTI kérdésére közölte: a jövőben is folytatni kívánják a programot, amelynek anyagi támogatására ígéretet kaptak városvezetéstől.

 

Forrás: mti

KultúraPécsi Íróprogramkönyvbemutatóirodalomantológia