2024.03.28, Csütörtök

Két napon át tartó gyermekszínjátszás kezdődik Pécsett

hirado.hu

2017.06.08. 16:49

Idén 26-dik alkalommal gyűlnek össze Pécsett a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztiválon résztvevő színjátszó gyerekek, akik Magyarországról és a határon túlról, Felvidékről, Erdélyből, Muravidékről és a Vajdaságból érkeznek.

Budapest – Lakitelek – Tiszalök után Pécsett június 9-én és 10-én zajlik majd az országos “döntő”, amely nem verseny: háromfős szakmai zsűri (Uhrik Teodóra Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész, táncpedagógus, Mikuli János, a Janus Egyetemi Színház igazgatója és Sramó Gábor a Bóbita Bábszínház igazgatója) szakmai beszélgetéseken “minősíti” a résztvevőket.

 

WSO – a gyermek művészeti rendezvénysorozat

A Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó sokszorosan kipróbált és bevált szervezési renddel működő, az ország egészét érintő felmenő rendszerű, gyermek művészeti rendezvénysorozat, amelyet a Magyar Drámapedagógiai Társaság a megyei és regionális szinten tevékenykedő együttműködő partnerei (intézmények és civil szervezetek) segítségével tart életben. Ez a rendezvénysorozat története során széleskörű szakmai és társadalmi elismerést vívott ki. (A Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó záró rendezvényen, a fesztiválon való részvétel és szereplés presztízs értékű sok-sok kisebb-nagyobb hazai közösség életében.)

A Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó – közhasználatú rövidítésével a WSO, vagy másképp: „Vörös” – gyerekek alkotó közösségeinek, művészeti csoportjainak kíván teret adni. Rendezvénysorozatunkat azzal a célkitűzéssel szervezzük két és fél évtizede, hogy az országszerte és a határokon túl, nem egyszer nehéz körülmények között, a csoportvezető-rendező, pedagógus kitartó, áldozatos munkájának köszönhetően működő gyermekszínjátszó csoportok bemutathassák a tanév során színpadra állított előadásaikat. Itt megtekinthetik egymás alkotását, bátorító szavakat kapnak, részt vehetnek a kísérő programokon, a csoportvezető-rendezők pedig véleményt cserélhetnek, szakmai támogatást kaphatnak a szakértők által vezetett konzultációkon.

 

A produkciókat már nem rangsorolják, de minősítik

Az idei a huszonhatodik alkalom, amikor országos meghirdetéssel kerül sor a gyermekszínjátszók felmenő rendszerű találkozójára. A nyitány, az első országos 1992-ben három helyszínen került megrendezésre: Budapest – Lakitelek – Tiszalök. Utána huszonnégy év alatt, bár szép kort élt meg a ’Vörös’, összesen hét helyszínen került sor eddig a záró eseményre, az országos fesztiválra. Ezek a városok: Ajka, Paks (háromszor), Tatabánya (háromszor), Budapest (nyolcszor), 2014-ben Szeged, 2015-ben Szekszárd városa, 2016-ban Debrecen (hétszer) és idén Pécsett.

A fesztiválra a hazai gyermekszínjátszó csoportok mellett minden esetben meghívjuk az adott évben legjobb határon túli magyar gyermekszínjátszó csoportokat is: ebben az esztendőben 20 hazai mellett 5 határon túli csoport képviseli a Felvidék, Erdély, Muravidék, Vajdaság gyermekszínjátszóit. Az országos fesztivál ebben a megközelítésben nemzeti és nemzetközi.

Ezen a nagy rendezvényen a produkciókat már nem minősítik, nincs rangsor, nincsenek sorrendet (akaratlanul is) felállító díjak: vagyis nincs verseny. Ezzel együtt a szervezők szakmai beszélgetések vezetésére rangos színházi szakembereket kértek fel.

A házigazdák és szervezői szándékaink szerint a XXVI. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Fesztivál színes, érdekes, jó hangulatú gyermekünnepéllyé, egyben színházünneppé válhat. A holnap kezdődő teljes program erre a linkre kattintva érhető el, de a POSZT partnerrendezvényeként annak programjában, itt is megtalálható.

 

Forrás: hirado.hu

PécsKultúragyermekgyermekszínjátszó fesztiválművészeti rendezvénysorozatWeöres Sándor