2024.07.15, Hétfő

OrgonaPont koncerteket tartanak a Pécsi Bazilikában

orgonapont.hu

2017.08.14. 10:24

A Filharmónia Magyarország augusztusban nyáresti koncerteket kínál OrgonaPont sorozatában, szerte az országban. 2017. augusztus 18-án, és 25-én a Pécsi Bazilikában ad orgonakoncertet a Filharmónia Magyarország.

A könnyű, oldott, de magas színvonalú hangversenyek elsősorban az orgonamuzsikára épülnek, és tizenhat városban kínálnak igényes időtöltést az idei nyár közönségének.

A Filharmónia célja, hogy a kifinomult és egyben szórakoztató muzsika is helyet kapjon a kikapcsolódást kereső közönségnek a forró nyári napokon a templomok hűvösében.

A hangszerek királynőjét az idei nyáron is avatott kezek szólaltatják meg Balatonlellén, Balassagyarmaton, Békéscsabán, Budapesten, Debrecenben, Egerben, Győrött, Hajdúszoboszlón, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Orosházán, Pécsett, Szegeden, Vácon, Kiskunfélegyházán a városok katolikus, evangélikus és református templomaiban.

Az orgonamuzsikához számos esetben társul majd az emberi hang: szólóénekesek, énekegyüttesek, kórusok, illetve hangszeres művészek: fuvolás, trombitás, hegedűs, furulyás, dobos szólisták, sőt még egy tárogató művészt is hallhat a tisztelt közönség.

A koncertek kezdési időpontjai korai estiek, 19:00 és 20:00 között változnak. A műsoron a barokk, a klasszikus, a romantikus nagymesterek illetve kortárs szerzők mély spirituális élményt nyújtó vagy éppen virtuóz egyházi és világi darabjai mellett különféle komolyabb és játékosabb feldolgozások, orgona- és kamara-átiratok, derűs karakterdarabok, népszerű dallamok, könnyűzenébe hajló szórakoztató művek, izgalmas jazz-tételek és  feldolgozások egyaránt szerepelnek.

A műsor-összeállítás mögött átgondolt tervező munka áll. Minden egyes hangverseny egy bizonyos tematikára épül, így az egyes koncertek kaptak egy-egy mottót, mely előre ráhangolja a közönséget a zenei élmény befogadására. 

 

Forrás: orgonapont.hu

PécsKultúra2017koncertorgonabazilikaFilharmónia Magyarország