2023.12.04, Hétfő
Aranyok Aranya címmel új ismeretterjesztő sorozat indul a Duna Televízióban
pexels - illusztráció

Aranyok Aranya címmel új ismeretterjesztő sorozat indul a Duna Televízióban

MTI

2018.10.29. 17:00

Aranyok Aranya címmel nyolcrészes ismeretterjesztő sorozat indul vasárnap a Duna Televízióban, amely Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a költő történelmi balladáinak és életének fontos helyszíneit járja végig.

Ugron Zsolna író, Várkonyi Gábor és Csorba László történészek nyolc epizódon keresztül Arany János irodalmi és történelmi "iránytűjével" járják be Európát és igyekeznek összevetni a költő balladáinak világát a történelmi valósággal - közölték a produkció készítői az MTI-vel.

Arany, kapcsolódva a 19. század nemzeti identitást kereső-értelmező vonulatához, kortársaihoz hasonlóan gyakran dolgozott fel olyan történelmi eseményeket, amelyeket a magyar múlt kiemelkedő vagy éppen sorsfordító pillanatainak gondolt. Elbeszélő költeményeiben, balladáiban hol tragikus pátosszal, hol pedig szembenézésre késztető iróniával beszélt a magyar történelem szereplőiről, királyokról, hősökről, a helytállás egyszerű harcosairól.

Az írónő és a két történész egy több száz éven átívelő, nyomozó kalandokban bővelkedő útifilmsorozatot készített Karlovy Varytól Nápolyig, vagy a Tordai-hasadéktól Montgomery-ig.

Az Aranyok Aranya egy újszerű, formabontó ismeretterjesztő sorozat, amely egy éven át, hét országban 33 várost érintve készült az Arany János Emlékbizottság támogatásával.

A 26 perces epizódok három ösvényen haladnak: Ugron Zsolna írónő elsősorban a karakterekre fókuszál, Várkonyi Gábor a történelmi tényeket veszi sorra, Csorba László pedig azt igyekszik bebizonyítani, hogy Aranynál jobban senki sem mesélhette volna el ezeket a történeteket.

A műsort vasárnaponként adja majd a csatorna.
 

KultúraAranyok Aranyaismeretterjesztő sorozatDuna Televízió