2024.04.17, Szerda
Az Emmi saját halottjának tekinti a pécsi Várnagy Attila fagottművészt
Filharmónia Magyarország - Facebook

Az Emmi saját halottjának tekinti a pécsi Várnagy Attila fagottművészt

MTI

2019.01.30. 20:10

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) saját halottjának tekinti a január 14-én elhunyt Várnagy Attila fagottművészt, az Országos Filharmónia pécsi kirendeltségének vezetőjét.

Várnagy Attila gyors lefolyású, súlyos betegség után január 14-én este, 79 éves korában halt meg - közölte a minisztérium szerdán az MTI-vel.

Várnagy Attila Pécsett született 1940-ben, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola pécsi tagozatán Dulánszky Rajmund növendékeként szerzett fagott- és szolfézstanár, valamint zenekari fagott művész diplomát. A művész 1958-tól volt a Pécsi Filharmonikus, majd 1984-től a Pécsi Szimfonikus Zenekar és 1964-től negyven éven át a Mecsek Fúvósötös tagja. Édesapjától, Várnagy Viktortól 1981-ben, huszonöt év után vette át az Országos Filharmónia pécsi kirendeltségének vezetését, huszonkilenc esztendőn át szervezte a régió koncertéletét. Dél-Dunántúlon a Filharmónia története összeforrt a Várnagy névvel két generáción, s több mint fél évszázadon át.

Az 1990-es években a nemzetközi hírű Budapesti Strauss Zenekar fagottosa volt, tevékenységét helyi és állami kitüntetésekkel ismerték el, 2010-ben 70. születésnapja alkalmából kapta meg Pécs városától a Pro Civitate díjat, s ugyanebben az évben jutalmazták művészi életútját a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével.

PécsKultúraVárnagy Attilafagott