2024.03.28, Csütörtök
Klasszikus és kísérletező lesz a Pécsi Nemzeti Színház következő évada
szentmor.hu

Klasszikus és kísérletező lesz a Pécsi Nemzeti Színház következő évada

MTI

2019.08.22. 08:49

Az intézmény az új évadban összesen tizenhárom bemutatót tart.

Klasszikus, kísérletező és családias évadot tervez a meghirdetett bemutatók és műsoron maradó darabok alapján a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) - mondta Rázga Miklós igazgató  a baranyai megyeszékhelyen.

A direktor a teátrum évadnyitó társulati ülését követő sajtótájékoztatón jelezte, hogy a 2019/2020-as műsorterv az áprilisban meghirdetetthez képest nem változott. Az intézmény e szerint tizenhárom bemutatót tart.

Színre kerül Molnár Ferenc Játék a kastélyban című darabja, Friedrich Schillertől az Ármány és szerelem a nagyszínházban látható majd, akárcsak Moliere vígjátéka, Az úrhatnám polgár, amely Rudolf Péter első pécsi rendezése lesz.

A klasszikus jellegű előadások mellett több kortárs művel is várja a nézőket a kamaraszínház: elsőként a Panthera című "szabadulójáték" elevenedik meg Kertész Erzsi könyve alapján. Az elveszett Csontváry című, Csontváry Kosztka Tivadar festőművész halálának 100. évfordulójára készült darab bemutatóját a Mobil című produkció követi Funk Iván rendezésében, Vinnai András Fúrnitúrját pedig Anger Zsolt viszi színre.

Az N. Szabó Sándor-teremben Köles Ferenc előadásában készül monodráma Tar Sándor novellái alapján. Vendégjátékként a bérletes előadások között szerepel majd a műsorban az És Rómeó és Júlia című egyfelvonásos is, Rudolf Péterrel és Nagy-Kálózy Eszterrel.

A zenés előadások kínálatban szerepel "egy igazi családi musical", az Oliver!, Bizet Carmenje és "opera-patchwork" meghatározással A vihar kapujában című produkció.

A Pécsi Balett és a PNSZ koprodukciójában mutatják be a Csipkerózsikát, amellett Carl Orff Carmina Burana című művéből készült balettelőadásra is várják az érdeklődőket.


Évről évre emelkedik a színházlátogatók száma

Rázga Miklós szerdán szólt arról is, hogy a teátrum az elmúlt évadban mintegy 125 ezer jegyet értékesített, a jegybevétel 3,5 százalékkal nőtt az előző évihez képest. Hozzátette: jelentősen nőtt a bérletvásárlások száma az "előbérletes" időszakban és egyre többen vannak, akik bérletüket a színház megújult weboldalán keresztül veszik meg.

Őri László, Pécs alpolgármestere azt mondta, a Pécsi Nemzeti Színház magas szakmai színvonalat képvisel, a színházlátogatók száma emelkedik, a közönség soraiban sok a fiatal. A politikus hangoztatta, hogy a színház gazdasági helyzete stabil, a helyi önkormányzat által biztosított 67 millió forintos év közbeni támogatás fedezte a béremeléseket és két színpad felújítását.

KultúraPécsszínházszínházi előadáselőadás