2024.03.28, Csütörtök

Bemutatkozik Botka László börtönválogatottja címmel indít kampányt a szegedi Fidelitas

SzegedMa

2018.10.25. 16:18

Szórólapkampányba kezd a helyi Fidelitas, mert szerintük a szegedieknek joguk van tudni, hogy a városukat elítéltek vezetik – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Korponyai Ernő, a szervezet vezetője.

A szegedi Fidelitas elnöke emlékeztetett arra, miszerint október elején Botka László bizalmasait és közvetlen munkatársait, Solymos László alpolgármestert, Mózes Ervin jegyzőt és Kalmár Gábor kabinetfőnököt hűtlen kezelés miatt börtönbüntetésre ítélte első fokon a gyulai bíróság. Az ítélet indoklása szerint azért kaptak ilyen súlyos büntetést, mert

„közgyűlési felhatalmazás vagy egyéb jogszabályi alapjuk nem volt” az osztogatásra és „olyanok is kaptak ingyenes bérletet, akik semmilyen kapcsolatban nem álltak az önkormányzattal.”

Így néz ki a Fidelitas szórólapja.

A bíróság kimondta azt is, hogy a Szegedi Közlekedési Kft. ugyan a 186 ezer-246 ezer forintos parkolóbérletekről számlát állított ki az önkormányzatnak, ezeket azonban „a város nem egyenlítette ki, és nem is állt szándékában”. Így a város tulajdonában álló cégnek

„a vádlottak mintegy 41 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.”

– Nem sokkal később B. Sándor, a SZEVIÉP-ügy vádlottja, a milliárdos csődbűntettel vádolt, Botka László korábbi udvari építőipari beszállítójaként ismert alak is bűnügyi felügyelet alá került – magyarázta Korponyai, hozzátéve: ugyanígy Gyurcsány Ferenc és Botka László közös ügyvédje, Czeglédy Csaba is Szegeden tölti előzetes letartóztatását milliárdos csalás gyanúja miatt.

A Fidesz az ítélethirdetést követően felszólította az elítélteket, hogy mondjanak le közhivatalukról, amit az érintettek nem tettek meg, és Botka László is megvédte az embereit. Hiába kezdeményezett a Fidesz szegedi szervezete rendkívüli közgyűlést is az ügyben, ott sem sikerült elérni a jegyző, az alpolgármester és a kabinetfőnök távozását.

 

Nem Szegedért, hanem Szegedből élnek?

– Azzal, hogy Botka László nem mentette fel elítélt munkatársait, szembekerült a szegediek elsöprő többségével, akik szerint le kellene mondania az elítélt városvezetőknek – mondta Korponyai a párt felmérésére hivatkozva. – A szocialisták ma már nem Szegedért élnek, hanem jól láthatóan csak Szegedből élnek – hangsúlyozta a fiatal politikus.

– Solymos László, Mózes Ervin és Kalmár Gábor elítéltek ma is pozícióikban vannak, és szégyenszemre ők jelenítik meg a várost az ország előtt. Három elítélt. Mindezek miatt a Fidelitas tájékoztató kampányba kezd, amelyben egy kérdést intézünk a szegediekhez:

Ön szerint meddig vezethetik elítéltek Szegedet?

– magyarázta Korponyai Ernő a sajtótájékoztatón.

Országos hírekSzegedFidelitaskorrupció