2024.03.28, Csütörtök
Nagy újítás az autós baleseteknél: kárbejelentés applikációval
infostart.hu

Nagy újítás az autós baleseteknél: kárbejelentés applikációval

portfolio.hu

2019.01.10. 08:29

Az online rendszernek köszönhetően egyszerűbbé és gyorsabbá válik a kárbejelentési ügyintézés, amely figyelmeztet a pontos kitöltésre is.

Mostantól nem lesz szükség az úgynevezett kék-sárga kárbejelentő papírra, vagyis a baleseti biztosítási lapra, ugyanis a biztosítók létrehoztak egy olyan applikációt – az E-kárbejelentőt -, amivel a baleseteket a korábbinál jóval könnyebben, online lehet bejelenteni.


Megmarad a nyomtatvány, de hangsúlyos lesz applikáció

Korábban már voltak online kárbejelentő megoldások, de ezek csak egy-egy biztosítónál működtek, most azonban valamennyi biztosító összefogásával egy olyan alkalmazást hoztak létre, ami minden szolgáltatónál működik. Ez egy lehetőség, hiszen a kék-sárga lapon is be lehet jelenteni továbbra is a baleseteket, de a biztosítók megpróbálják erre a csatornára terelni a bejelentéseket.

Az applikáció azért jelent fontos fejlesztést, korábbi, papíralapú bejelentéseknél sok volt a hiba, a mostani rendszert viszont úgy alakították ki, hogy az alkalmazás segítségével pontosan töltsék ki a kért adatokat. Az androidos alkalmazás már le is tölthető, az iOS-os megoldás napokon belül élesedhet, most a jóváhagyás folyamata tart.


Egy készüléken is bejelenthető a két résztvevős baleset

A rendszer jelenleg a két résztvevős balesetekre készült el, de tovább fogják fejleszteni ahhoz, hogy több résztvevőset is be lehessen vele jelenteni. A balesetek nagy százaléka két résztvevős, így a jelentős hányadukat ezzel a módszerrel le lehet fedni. Mindkét fél bejelentheti a saját készülékén is balesetet, de ez megtörténhet egy készüléken is, ezt a felek a helyszínen eldönthetik.

A két készülékes megoldásnál szinkronizálják az adatokat, egy pin kód jelenik meg az egyik készüléken, és ha ezt a másikon beírják, akkor meg is kezdődhet a kárbejelentés a szinkronizált telefonokon. Sárgával a kötelezően, szürkével az opcionálisan kitöltendő mezők, zölddel a kitöltött, pirossal a hiányosan kitöltött mezők láthatók az appon belül. Fényképeket lehet csatolni a bejelentéshez, a balesetről vázlatot készíthetnek, tanú adatokat is meg lehet adni, és megjegyzést is lehet fűzni a bejelentéshez.

Országos hírekautóbiztosításbalesetbiztosítók közlekedési baleset