2024.03.29, Péntek
Ez a magyar teljesítette azt, amit eddig senki a világon
bumm.sk

Ez a magyar teljesítette azt, amit eddig senki a világon

mti

2019.11.08. 15:07

Ehhez a szinthez hetente ötször napi egy órát úszik, heti 70-80 kilométert fut, és heti 200-250 kilométert kerékpározik.

Végig nagyfokú tudatosság jellemezte Szőnyi Ferencet októberben a mexikóvárosi Leónban megrendezett Decaultratri World Cupon. Véleménye szerint ennek köszönheti, hogy a világon elsőként sikerült másodszorra teljesítenie a húszszoros Ironman ultratriatlon távját.    


Csak egy hónappal előtte döntötte el

"Nagyon ép ésszel és nagyfokú koncentrációval tudtam minden egyes kört teljesíteni, akár kerékpáron, akár futva, és nem fordult elő velem, hogy túl sokat aludtam volna" - árulta el a 'Racemachine'-nek (Versenygépnek) is nevezett komáromi sportoló a BioTechUSA által szervezett csütörtök esti élménybeszámolón.   

Szőnyi Ferenc mindössze három nappal ezelőtt érkezett vissza Magyarországra Mexikóból, ahol a második helyen ért célba. A sportember elmondta: januártól készült a megmérettetésre, de végül szokásához híven csak egy hónappal a verseny előtt, szeptemberben döntötte el, hogy rajthoz áll.   


Embernek és hősnek maradni másodikként is lehet

Eredeti célja az volt, hogy a 76 km úszásból, 3600 km kerékpározásból és 844 km futásból álló viadalon megdöntse a litván Vidmantas Urbonas 1998-ban felállított 437 óra 21 perc 40 másodperces világcsúcsát. Ez végül nem sikerült neki, de nagyon büszke arra, hogy a világon ő az egyedüli, akinek ezen a különleges, emberpróbáló versenyen kétszer is sikerült célba érnie.   

Felidézte: úszás közben olyan vírusos fertőzést kapott, aminek következtében a szavaival élve "két napig nem volt észnél". Hozzátette: az emésztőrendszere összeomlott, így még az is felvetődött, hogy fel kell adnia a versenyt, de annak ellenére folytatta, hogy ekkor az utolsó előtti helyen állt, és napokig mindössze vízen és krumplipürén élt.

Fokozatosan jött fel, de végül francia vetélytársa mögött ezúttal be kellett érnie a második hellyel. "Nagyon nagy közös öröm volt, amikor a francia célba ért. Én voltam az első, aki megszorította a kezét. Nem mindig vagyunk a legjobbak. Embernek és hősnek maradni másodikként is lehet, a teljesítmény már önmagában is nagy produktum" - fogalmazta meg a verseny végi érzéseit Szőnyi Ferenc. 


Három órán belül tervezi a maratont

Úgy érzi, hogy csodálatos 12 éves pályafutását 95 százalékban genetikai adottságainak - jó állóképességének és jó emésztőrendszerének -, valamint nagyon pozitív hozzáállásának köszönheti.   

Kérdésre válaszolva elárulta, hogy az edzésprogramja hetente ötször napi egy óra úszásból, továbbá heti 70-80 km futásból, és heti 200-250 km kerékpározásból áll, utóbbit általában három részletben teljesíti. A jövőbeli terveiről azt mondta, rövid távon a maratoni táv három órán belüli lefutása, illetve a jövőre az Amerikai Egyesült Államokban sorra kerülő különleges, Trans Am Tri elnevezésű ultratriatlon versenyen való indulás foglalkoztatja.

Országos hírekfutásatlétikaIron Man