2024.03.29, Péntek
Így halad a kaposvári intermodális csomópont építkezése – galéria
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Így halad a kaposvári intermodális csomópont építkezése – galéria

magyarepitok.hu

2020.05.19. 10:14

A városrendező beruházás szimbolikus központi elemei kezdik felvenni végső formájukat a SWIETELSKY munkájával.

Legutóbb az év elején számoltunk be a különböző közlekedési eszközök pályaudvarait egy-egy helyszínen összpontosító intermodális csomópontépítkezések közül elsőként elindult kaposvári projektről. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházásában a kivitelező SWIETELSKY Kft. itt többek között az alábbi feladatokat végzi el:

  • a Budai Nagy Antal utca közúti forgalma a pályakorrekciónak köszönhetően új nyomvonalon, az elbontott régi távolsági buszpályaudvar helyén haladhat majd;
  • a Szarvas üzletház és az elbontott Vasút Étterem között kétsávos körforgalom épül;
  • a négysávos út forgalmi sávjainak áthelyezésével az így felszabadult területen megépül az új, helyi és helyközi járatokat egyaránt kiszolgáló buszállomás.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu (A képre kattintva galéria nyílik)


Két közlekedési szempontból meghatározó híd is épül

Emellett 79 db új  P+R parkoló épül és 67 db felújításra kerül a Csik Ferenc sétánynál, valamint 29 db új P+R parkoló épül a MÁV felvételi épülete mellett, így az elbontott óvóhely területén is várakozhatnak majd az autósok.

A legjelentősebb beruházások között szerepel egy új, gyalogos-kerékpáros híd a Petőfi tér és a Kapos folyó között, amely impozáns volta miatt méltán válhat majd Kaposvár új szimbólumává.

A közlekedési központ fontos eleme lesz még az az új közúti felüljáró, amely a Hársfa utca és a Baross Gábor utca találkozásánál megépülő körforgalomból indul, és vezet majd át a vasút felett. Az ívelt pálya a túloldalon egy újabb körforgalomba torkollik, amely a Béla király utca korrekciós szakasza és a meghosszabbított Csik Ferenc sétány találkozásánál épül meg.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


A gyalogos-kerékpáros hidat már használatba lehet venni

Most a SWIETELSKY projektvezetője, Honti Krisztián tájékoztatta a lapunkat a munkálatok egy részének előre haladásáról.

Elmondta: május elején a kerékpáros-gyalogos hidat ideiglenesen forgalomba helyezik, bár nem teljes szélességében, hanem félpályán, illetve az ikonikusnak szánt felvezetőrámpák sem készültek még el, így a vasúti peron és a Gilice utca között ideiglenesen lépcsőtornyok segítségével használhatják a gyalogosok.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


A felüljáró is látványosan néz már ki

Kiderült: a Béla király úti felüljárón már a befejező munkák zajlanak, így többek között a szigetelést védő öntött aszfalt elhelyezése, illetve a korlátszerelési munkák is.

A csatlakozó töltések kialakításánál ezzel együtt még több feladat is hátravan: a déli oldalon földmunkákkal haladnak, az északi oldalon pedig a csatlakozó körforgalmat építik ki, illetve még az ehhez csatlakozó aszfalt és térőburkolat kialakítására van szükség (a CKT-réteget már lehelyezték, illetve a szegélyeket is).

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


Nyáron épül meg a Baross utcai körforgalom jelentős része

A Csik Ferenc sétányon a kerékpárút, a járdák és a parkolók építkezésén dolgozik a SWIETELSKY, illetve a közvilágítás kialakításán (ez utóbbi itt már szinte teljesen elkészült).

Emellett végül megtudtuk még: a Budai Nagy Antal utca és a Baross Gábor utca találkozásánál található körforgalomnál is megkezdték a munkát, melynek java része várhatóan a nyáron készül el.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

Galéria

Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF)Swietelsky Magyarország Kft.Országos hírekkaposvárintermodális csomópont