2024.07.24, Szerda
Már közel 110 ezer diplomát állítottak ki nyelvvizsgamentesen
Illusztráció: pixabay.com

Már közel 110 ezer diplomát állítottak ki nyelvvizsgamentesen

Innovációs és Technológiai Minisztérium

2020.09.11. 09:15

Az érintett fiatalok ezzel jobb munkaerőpiaci helyzetbe kerültek.

Mintegy 110 ezer friss diplomát állítottak ki a felsőoktatási intézmények a nyelvvizsgákkal kapcsolatos engedményeknek köszönhetően - jelentette be közösségimédia-oldalán Schanda Tamás.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkára a bejegyzésben kifejtette: azért döntöttek tavasszal a korábban előírt követelmények időszakos eltörlése mellett, mert a koronavírus-járvány idején nemcsak az emberek egészségét és életét, de a gazdaságot, a magyar emberek megélhetését is védeni kell.

"A változtatásnak köszönhetően az érintett fiatalok jobb munkaerőpiaci helyzetbe kerültek, hiszen olyan állásokat is megpályázhattak, amelyeket a diplomájuk kézhezvétele előtt nem."

"A munkáltatók pedig így is biztosak lehetnek abban, hogy megfelelő szaktudással rendelkeznek a jelentkezők – hiszen a záróvizsgát letették, bizonyították, hogy elsajátították a szükséges ismereteket” – tette hozzá a miniszterhelyettes.

 

Minden képzési formára vonatkozik a rendelkezés

A Gazdaságvédelmi Akcióterv egyik első intézkedése volt, hogy akik 2020. augusztus 31-ig záróvizsgát tettek, nyelvvizsga nélkül is megkaphatták diplomájukat.

A rendelkezés a doktori képzések kivételével minden képzési formára - a korábbi főiskolai és egyetemi képzésekre, az alapképzésekre, mesterképzésekre, osztatlan képzésekre és a felsőoktatási szakképzésekre is vonatkozik, a finanszírozási formától (ösztöndíjas vagy önköltséges) függetlenül. A lehetőséggel azok is élhetnek, akiknek akár több nyelvvizsgát, felsőfokú vagy szakmai nyelvvizsgát kellett volna tenniük a diplomaszerzéshez.

Országos híreknyelvvizsgamunkaerőpiacdiplomaITM