2024.03.19, Kedd
Szombaton szervezik a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat
illusztráció - pixabay

Szombaton szervezik a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat

MTI

2021.01.21. 13:42

Az írásbeliket az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartásával rendezik meg.

Szombaton tartják a középfokú írásbeli felvételi vizsgákat - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.

A hivatal csütörtöki tájékoztatása szerint 10 órától írnak központi középfokú felvételi vizsgát a 9. évfolyamra, a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokba, továbbá az Arany János Tehetséggondozó Programba jelentkező diákok.

A 9. évfolyamra felvételizők írásbelijére több mint 62 ezren jelentkeztek, a 6 évfolyamos gimnáziumi írásbelin több mint 8 100-an, a 8 évfolyamoson több mint 5 200-an vesznek részt. A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak.

Az Oktatási Hivatal kiemelte: a diákok számára úgy kell ülőhelyet biztosítani, hogy tartható legyen a legalább 1,5 méter védőtávolság, ennek érdekében egy teremben legfeljebb 10-en tartózkodhatnak. Minden vizsgahelyszínen megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt kell biztosítani. A felügyelő tanároknak kötelező, a vizsgázóknak ajánlott a védőmaszk viselése.

Azok a felvételizők, akik a január 23-i vizsgán alapos indokkal nem tudnak részt venni, a január 28-i pótló írásbelin vizsgázhatnak. Idén a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel még egy pótidőpontot jelöltek ki: a február 5-i alkalmon kizárólag azok vehetnek részt, akik jelentkeztek a vizsgára, ám - igazoltan - az előző két vizsganap egyikén sem tudtak megjelenni koronavírus-fertőzés, hatósági karantén vagy egyéb, elháríthatatlan ok miatt. Ismétlésre nincs mód, mindenki csak egyszer vizsgázhat.

A 2020/2021-es tanév felvételi eljárásában 535 középiskola (48 százalék) határozta meg egy vagy több feladatellátási helyén, hogy a hozzájuk jelentkezők előzetesen részt vegyenek a központi írásbeliken.

A vizsgával kapcsolatos további információk az Oktatási Hivatal honlapján olvashatók.

Országos hírekfelvételiOktatási Hivatalközépiskola