2024.03.19, Kedd
Közel 300 szervezet vesz részt az ország megtisztításában
illusztráció - pixabay

Közel 300 szervezet vesz részt az ország megtisztításában

MTI

2021.04.09. 09:10

Mobilalkalmazás segítheti a szeméthegyek felszámolásását.

Összesen mintegy 2,4 milliárd forint támogatással teheti tisztábbá az ország egy-egy szegletét, előzheti meg a további illegális hulladéklerakást a Tisztítsuk meg az országot! pályázat eddigi 285 nyertese − jelentette be Schanda Tamás. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára arra is felhívta a figyelmet, hogy a Hulladékradar mobilalkalmazás használatával bárki könnyen hozzájárulhat a szeméthegyek felszámolásához.

A minisztérium pénteki közleménye tovább idézte az államtitkár szavait, aki kijelentette: "A járványhelyzet ellenére folytattuk a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv végrehajtását, hiszen csak így óvhatjuk meg a teremtett világ értékeit gyermekeink és a későbbi nemzedékek számára" - mondta Schanda Tamás.

Az államtitkár kifejtette: az akciótervi intézkedések részeként az állam fokozott figyelmet fordít az illegális szemétlerakók felszámolására. "Ezért írtuk ki a Tisztítsuk meg az országot! pályázatot, amelynek keretében

cégek, egyházi vagy civil szervezetek, és önkormányzatok pályázhattak támogatásra, amellyel megtisztítanak egy-egy területet a hulladéktól, vagy a további illegális szemetelés megakadályozására alkalmas rendszert építenek ki.

 

Applikáció segítségével jelenthetjük a szeméthalmokat

A támogatói döntések alapján mostanáig mintegy 81 pályázó több mint 380 millió forinthoz jutott hozzá, másik 204 nyertes esetében pedig hamarosan megkezdődik a további 2 milliárd forint folyósítása"

− számolt be a fejleményekről Schanda Tamás.

"Nem hagyhatjuk, hogy szeméthegyek lepjék el az országot. Köszönjük azoknak a munkáját, akik akár ennek a pályázatnak keretében, akár más formában részt vesznek az illegális hulladéklerakók felszámolásáért folytatott küzdelemben" – mondta.

Az államtitkár felhívta a figyelmet a Hulladékradar applikációra. "Javaslom mindenkinek, akit felháborít a környezetszennyezés, a települések, utcák, erdők elcsúfítása, tönkretétele, hogy telepítse telefonjára az alkalmazást. Használatával csak néhány mozdulatunkba kerül jelezni, ha szeméthalomra bukkanunk. Így kis erőfeszítéssel hatalmas segítséget nyújthatunk az illetékes szervezeteknek abban, hogy mielőbb felszámolhassák az illegális lerakókat" − mondta.

 

 

Országos hírekillegális hulladékhulladékgyűjtésillegális szemétlerakás