2024.07.19, Péntek
Szeptember 12-éig lehet véleményezni a lakossági napelemes és fűtési rendszer támogatására szóló pályázati tervét
illusztráció - pixabay

Szeptember 12-éig lehet véleményezni a lakossági napelemes és fűtési rendszer támogatására szóló pályázati tervét

MTI

2021.08.30. 14:32

A pályázat lenne az első nagyszabású, lakosságnak szóló klímavédelmi pályázat, a számítások szerint mintegy 35 ezer háztartást érintene.

Szeptember 12-éig lehet véleményezni a lakossági napelemes és fűtési rendszerek támogatásáról szóló pályázati tervet - jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikárét felelős államtitkára hétfőn, sajtótájékoztatón Budapesten.

Hangsúlyozta, a lakossági napelemes és fűtési rendszerek támogatásáról szóló

pályázat lenne az első nagyszabású, lakosságnak szóló klímavédelmi pályázat, több mint 201 milliárd forint keretösszeggel, számítások szerint ez mintegy 35 ezer háztartást érintene, és alapvetően a családosokat, és az országos átlagjövedelemnél kevesebbet kereső háztartásokat céloznák meg.

Kiemelte, Magyarország a helyreállítási és ellenállóképességi tervében az energia komponensre is benyújtotta javaslatát, az átviteli hálózat megerősítésére 103,734 milliárd forintot, a lakossági napelemes és fűtési rendszerek támogatására 158,750 milliárd forintot szánnak, amit még a nemzeti költségvetés 42,864 milliárd forinttal kiegészítene.

Hozzátette,

a pályázat eredményeként azt várják, hogy Magyarországon 175 megawatt beépített új napelemkapacitás létesüljön, ez egynegyedével növelné meg a háztartási erőművek kapacitását, harmadával emelné a megújuló energiát termelők háztartások számát, és 50 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás csökkenéssel járna.

Országos hírekpályázatnapelemnapenergiafűtés