2024.03.28, Csütörtök
Ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a Négyesfogathajtó Eb
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a Négyesfogathajtó Eb

MTI

2021.09.02. 14:01

Az eseményt az idén áprilisban elhunyt Fülöp herceg emlékének ajánlják.

Ünnepélyes megnyitóval szerdán kezdetét vette a 12. négyesfogathajtó Európa-bajnokság, amelyet csütörtöktől vasárnapig a Kincsem Parkban rendeznek.

"A nemzetközi szövetség, a FEI 19. alkalommal bízott meg minket vb vagy Eb rendezésével. Ez a bizalom a lovas hagyományainknak, a szíves vendéglátásnak és elsősorban Magyarországnak szól. Szeretnénk tovább írni a történelmünket és felemelni a sportágat" - mondta Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke. "Minden készen áll a rajtra".

A 12 vb-aranyérmével minden idők legeredményesebb kettesfogathajtója hozzátette,

az eseményt az idén áprilisban elhunyt Fülöp herceg emlékének ajánlják, aki 22 éven át irányította a FEI-t.

"Nagy megtiszteltetés, hogy az elmúlt másfél év megpróbáltatásai után most itt köszönthetem önöket. Ötven éve Budapesten más történelmi körülmények között sikeres vadászkiállítást rendeztek, amely nemcsak a vadgazdálkodást mutatta be, hanem a lovas kultúránkat is a négyesfogathajtó Európa-bajnoksággal. Ötven évvel később hasonlóra vállalkoztunk" - mondta beszédében Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, aki egyben az idei, budapesti vadászati világkiállítás lebonyolításért felelős kormánybiztos is.

A politikus kiemelte, a történelmi helyszínek, így a Hungexpo és a Kincsem Park megújulásához is hozzájárultak az elmúlt két évben.

 

A verseny díjhajtással kezdődik, és akadályhajtással zárul

"Egy a természettel" - utalt a vadászati kiállítás szlogenjére Kovács Zoltán. "Ezzel fejezzük ki azt, hogy az emberi létezés elválaszthatatlan a természettől. Ahogy a vadászok a szarvastól, vagy a magyarok a lótól" - fogalmazott Kovács Zoltán.

Fugli Károly, a nemzetközi szövetség (FEI) fogathajtó szakbizottságának elnöke felidézte, hogy Fülöp herceget 1964-ben választották elnöknek, akinek hathatós támogatásával a FEI felvette szakágai sorába a fogathajtást, majd Budapestnek ítélte az első Európa-bajnokságot. A magyar sportvezető beszéde végén megnyitotta az Eb-t.

Az ünnepséget a Magyar Honvédség központi zenekara vezette fel, majd a három fogathajtó stílus egyikét, a magyart ismertették és mutatták be. A fogatokat többek között olyan legendás világbajnok versenyzők hajtották, mint Bárdos György, Fülöp Sándor, Juhász László és Lázár Vilmos.

A végén a híres hortobágyi hetesfogat húzta a küzdőtérre azt a kocsit, amelyet az 50 évvel ezelőtti megnyitón is használtak. Ezt követően vonultak be a mostani kontinensviadal tíz résztvevő nemzetének indulói, azaz a 43 hajtó és segédhajtóik.

Az Eb-n csütörtökön és pénteken a díjhajtást rendezik, szombaton a maratonhajtásra kerül sor, vasárnap pedig az akadályhajtással zárul a verseny. A program minden nap 10 órakor kezdődik.

Országos hírekfogathajtáslovaglásKincsem Park