2024.03.19, Kedd
Október 23. – Kiállítással emlékeznek az 1956-os forradalomra
Fotók: Balogh Zoltán/MTI

Október 23. – Kiállítással emlékeznek az 1956-os forradalomra

MTI

2021.10.22. 11:48

A Magyarok - Fegyverek című időszaki kiállítás a diákok számára is élményszerűvé teheti az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit.

Fontos, hogy érthetővé és átélhetővé tegyük a 65 évvel ezelőtti eseményeket nemcsak a felnőttek, hanem az ifjabb nemzedékek számára is - mondta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum új időszaki kiállításának megnyitóján.

Németh Szilárd hozzátette: a Magyarok - Fegyverek című időszaki kiállítás a diákok számára is élményszerűvé teheti az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit.

Az államtitkár beszédében úgy fogalmazott, hogy a magyar nemzet ezeréves történetében voltak olyan események, amelyeknek nemcsak a történelmi jelentőségük vitathatatlan, de egyúttal nemzeti öntudatunk meghatározó részévé is váltak, az 1956-os forradalom és szabadságharc pedig kétségtelenül ezek közé tartozik.

Habár a szabadságharc végül elbukott, 1956 szellemét többé nem lehetett kiirtani a magyar nép lelkéből

- jelentette ki.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Balról Kovács Vilmos, a múzeum parancsnoka. Fotó: Balogh Zoltán/ MTI

 

Kiállítások és kiadványok sokasága segítette az emlékezést

Emlékeztetett, hogy a forradalom vérbe fojtását követően több mint 16 ezer embert börtönöztek be, csaknem 300-at kivégeztek, köztük Nagy Imre miniszterelnököt is, "a hősi halottakat jeltelen sírokba temették, az életben maradtakat hallgatásra kényszerítették".

Németh Szilárd megjegyezte: a hallgatás és elhallgatás hosszú évei után a magyar Országgyűlés 1990-ben nemzeti ünnepé nyilvánította október 23-át, az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napját. 

Az államtitkár szerint az elmúlt évtizedekben kiállítások és kiadványok sokasága segítette az emlékezést, és az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeinek pontosabb megismerését. Felhívta a figyelmet arra, hogy

a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum új, tematikus kiállítása kifejezetten a harcok főszereplőivel, a katonákkal és fegyvereikkel foglalkozik, a történeti bevezető után bemutatja a szembenálló felek ruházatát, felszerelési tárgyait és fegyverzetét a szabadságharc idején.

 

A korabeli gyerekrajzokból nyílt kiállítás megnyitóján az egyik alkotó is részt vett

Kiemelte:

az időszaki kiállítás kísérője egy egyedülálló tárlat, amely korabeli gyermekrajzokat vonultat fel.

1957 elejére a gyerekek visszatérhettek az iskolapadokba, és az átélt élményeket a VIII. kerületi Jázmin utcai iskolában le is rajzolták a tanulók; ezekből a képekből is látható egy válogatás a tárlaton.

Kovács Vilmos, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka köszöntőjében azt mondta: az új kiállítás a katonákat állítja a középpontba, a céljuk pedig az volt, hogy a forradalom minden oldalát megvilágítsák, már amennyire ez 65 év távlatából lehetséges.

Pálmány Béla történész a kiállításmegnyitón arról beszélt, hogy ötödikes volt az 1956-os forradalom idején. Meglepte - folytatta -, hogy fennmaradtak az egy évvel később az iskolában készített rajzok; ő például egy romos ház előtt álló tankot rajzolt, egy holttesttel a földön, és ez a rajz is megtekinthető a kiállításon.

 

Országos híreknemzeti ünnep1956