2024.03.28, Csütörtök
Nyitott vagy valami újra és izgalmasra? Akkor ismerd meg ezt a sportágat!
futasvilaga.hu

Nyitott vagy valami újra és izgalmasra? Akkor ismerd meg ezt a sportágat!

pestpilis.hu

2022.05.25. 08:55

Hazánkban idén 35 helyszínen, több mint négyezren vágtak neki ennek a különleges kalandnak a sportág világnapján.

2022 májusában 7. alkalommal hírdette meg a Nemzetközi Tájfutó Szövetség (IOF) a tájfutás világnapját - derül ki a hazai szövetség közleményéből. Az esemény egy egyhetes sportág ismertető rendezvény sorozat, mely világszerte több mint ötvenötezer főt mozgatott meg ebben az évben.

Hazánkban az idén 35 helyszínen, több mint négyezren vágtak neki ennek az igazi kalandsportnak. Budapesttől Kecskeméten, Szegeden és Szombathelyen át, szinte minden nagyobb településen volt leheőség kipróbálni a tájfutást, de kisebb városkákba, falukba is eljutott a rendezvény, mint  Zalaapáti vagy Zsámbék.


Volt ahol labirintus pályát kellett teljesíteni

A résztvevők jelentős részét iskolai osztályok tették ki, de az idősebb korosztályok is részt vettek. "Rendszerint az alsósok voltak a leglelkesebbek, ők a tájfutást még igazi kincskeresésnek fogták fel. A gimnazisták közül volt egy-két gyermek aki kifejezetten nem lelkesedett a tényért, hogy ebben a sportban  futni is kell, de miután teljesítették a pályát sokkal jobb kedvük lett, mosolyogtak, és látszott rajtuk, hogy mégis élvezték" - áll a beszámolóban.

Ahol a  körülmények nem engedték, ott labirintus vagy mátrix pályákat állítottak fel a rendezők. Így a  hagyományos térképes tájfutástól kissé eltérő, de legalább akkora élményt adó feladatok elé állítva az érdeklődőket.

Volt, ahol iskolán belül, zárt körűen zajlott a tájfutás világnapja. Azok a gyerekek, kik még nem tájékozódtak magabiztosan, társaikkal együtt is teljesíthették a pályát. Egyes iskolákban végül egy tanár-diák váltó versennyel zárták a sporttal töltött délelőttöt.

 

Országos hírektájfutásTájfutás Világnapja