2024.03.19, Kedd
Így változnak meg a magyar rendszámok júliusban

Így változnak meg a magyar rendszámok júliusban

mti

2022.06.23. 11:43

Az újfajta rendszámtáblák két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. A már meglévőket nem lesz kötelező lecserélni.

Változnak a magyar rendszámok júliusban, a módosítást az indokolta, hogy a jelenlegi karakterkészlet legfeljebb néhány éven belül elfogyott volna - tette közzé kérdések és válaszok formában a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) csütörtökön Facebook oldalán.    

Ismertetik, hogy az újfajta rendszámtáblák a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból - kivéve a cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs betűkombinációkat -, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. 

A rendszámtábla betűjelei helyén ékezetes magánhangzók nem állhatnak, a számjegyek helyén 001-től 999-ig terjedő érték szerepelhet. A rendszámtáblákon új elemként jelenik meg Magyarország címere, mellette az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H betű jelzéssel.

Az új rendszámtáblákat felmenő rendszerben vezetik be, azokból július elsejétől a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett járművek kapnak.

A már használatban lévő hatósági jelzéseket nem kell új táblákra cserélni, azokkal a továbbiakban is lehet közlekedni, kérelemre lesz lehetőség az átrendszámozására, de az nem kötelező

- írja a minisztérium Facebook oldalán.