2024.03.19, Kedd
Hőség - Meteorológiai szolgálat: ismét fokozódik a kánikula
Illusztráció, pixabay.com

Hőség - Meteorológiai szolgálat: ismét fokozódik a kánikula

MTI

2022.07.04. 10:17

A hidegfront megérkezése előtt hétfőn még újra fokozódik a hőség - hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében.

Az ország nagyobb részén 26-29 Celsius-fok körüli napi középhőmérséklet várható. A csúcsértékek 32 és 38 fok között valószínű. Késő estére általában 21 és 29 fok közé hűl le a levegő.

A hőség veszélye miatt hétfőre ismét több megyére - Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok - a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adták ki. Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében másodfokú, a többi megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Felhívták a figyelmet továbbá, hogy országszerte nagyon erős UV-sugárzás várható.

Kiemelték azt is, hogy hétfőn egy közeledő hidegfronthoz kapcsolódóan délutántól a Kisalföldön, Alpokalján nyugat felől kialakulhat néhány zivatar, majd a front érkezésévél a késő esti, éjféli óráktól már aktívabbá válik a légkör és nagyobb számban van esély zivatar előfordulására. A nyugati határvidéken átmenetileg viharossá fokozódhat a szél, illetve zivatarban is lehetnek 70 kilométer/óra feletti lökések.

Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém és Zala megyére zivatarveszély miatt is kiadtak elsőfokú figyelmeztetést.

Az országos tisztifőorvos múlt hétfőtől rendelte el - eredetileg csütörtök éjfélig - a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást. Ezt közben július 4., hétfő éjfélig hosszabbította meg.

Országos hírekidőjáráshőségriasztáshőség