2024.04.27, Szombat
Agrometeorológia: az optimálisnál enyhébb idő
Illusztráció, unslpash.com

Agrometeorológia: az optimálisnál enyhébb idő

MTI

2024.01.18. 14:55

Az optimálisnál enyhébb az idő, és ugyan az elmúlt napokban tapasztalt fagy megtizedelte a kórokozókat és kártevőket, tartósabb hidegre lenne szükség ahhoz, hogy számottevően gyérüljenek - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták: az elmúlt tíz nap időjárását hideg, nagyrészt száraz légtömegek alakították, de szerdán átmenetileg hó, majd ónos eső esett, végül az enyhülés miatt egyre többfelé esőbe váltott a csapadék. Csütörtök reggelig az ország nagy részén 1-5 milliméter közötti mennyiség esett, míg északkeleten 8-15 milliméter. Az október közepe óta lehullott csapadék mennyisége azonban országszerte jelentősen meghaladja az átlagot, a talaj felső egyméteres rétege továbbra is telített, vagy telítettségközeli állapotban van, és a még mélyebb rétegekbe is jut a vízből, ami a következő évre kedvező kilátást jelent.

Az elmúlt tíz nap átlaghőmérséklete mínusz 2 és mínusz 3 Celsius-fok között alakult, ez pedig 2-3 fokkal hidegebb a sokéves átlagnál. Éjszakánként fagypont alá hűlt a levegő, többször, többfelé mínusz 5 és mínusz 8 fok közötti fagyok is előfordultak. A talajok felszín közeli néhány centiméteres rétege átfagyott, helyenként 5-10 centiméterig is lehúzódott a talajfagy.

Hozzátették: az országban főleg az Alföldön vannak belvízfoltok, bár ezek kiterjedése a száraz, hideg időszak során csökkent. A vízborítás alatt álló őszi vetéseknek jól jött a fagyos idő. Azok az őszi vetések, ahol nem volt tartós belvíz, viszonylag jó állapotban vannak, nem volt jellemző az országban olyan hideg, ami a hótakaró nélkül kárt okozott volna. A kórokozókat és a kártevőket megtizedelte a fagy, bár tartósabb hidegre lenne szükség ahhoz, hogy számottevően gyérüljenek.

Az előrejelzés szerint változékony, eleinte hideg, majd enyhébb időre van kilátás. Péntektől visszaesik a hőmérséklet és egyre többfelé várható havas eső, havazás, majd hétfő estig ismét száraz, nagyrészt napos idő, akkortól ismét többször, többfelé lehet csapadékra számítani. A nagyobb területen jellemző mínusz 5 fok alatti éjszakai fagyok szombat hajnaltól térnek vissza, a maximumok 1-6 fok között alakulnak hétfőig, de keddtől pár fokkal melegszik az idő.

Országos hírekidőjárásHungaroMet Zrt.