2024.02.27, Kedd
Ne dőljön be! Csalók hívhatják fel a Microsoft nevében
Illusztráció, unslpash.com

Ne dőljön be! Csalók hívhatják fel a Microsoft nevében

MTI

2024.01.11. 16:01

Hasznos tanácsok, hogyan védje meg banki adatait illetéktelenektől.

A Microsoft nevével visszaélő csalókra hívta fel a figyelmet a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete.

A szervezet a Facebook oldalán azt írta, hogy több bejelentést kaptak, amelyben arról tájékoztatták őket, hogy a  csalók a Microsoft munkatársainak adják ki magukat és jelzik, hogy az áldozat számítógépét valamilyen veszély fenyegeti, például hogy az vírusos lett, és segítenének a problémát elhárítani.

Angolul beszélnek, azonban a hívószámot meghamisítják - ezt a csalási technikát hívószám - spoofingnak is nevezik -, ami magyar telefonszámként jelenik meg a hívott félnél.

Megpróbálták elkérni a banki adatokat   

A kibervédelmi intézet a honlapján közzétett figyelmeztetésben azt írta, a hozzájuk jelentett esetekben a csalóknak jellemzően nem sikerült rászedniük a hívott feleket, akik többnyire egyszerűen csak bontották a vonalat, azonban így is volt olyan, aki csak akkor kapcsolt, amikor a csalók már a bankkártyaadatait kérték tőle.

A csalók átvehetik a gépe feletti irányítást 

Az intézet felhívta a figyelmet: hasonlóan az úgynevezett "anydeskes" csalásokhoz, ebben az esetben is arra próbálják rávenni az áldozatot, hogy telepítse a RemoteApp nevű programot az eszközére, ami egy azon szoftverek közül, amivel egy csaló átveheti az irányítást az áldozat számítógépe felett. A csalók a program telepítése után arra terelik az áldozatot, hogy adja meg bankkártyaadatait vagy lépjen be a netbankjába, amihez így a csaló is hozzáférhet.  A kibervédelmi intézet azt javasolja, senki ne telepítsen mások kérésére programot számítógépére, telefonjára.

Óvja adatai biztonságát! 

A kibervédelmi intézet kiemelte: a Microsoft nem kezdeményez kéretlen telefonhívásokat, hogy személyes vagy pénzügyi adatokat kérjen, illetve hogy technikai segítséget adjon a számítógép javításához, és soha nem fogja kérni, hogy kriptovaluták - például Bitcoin - vagy ajándékkártyák formájában fizessenek az emberek a támogatásért. 

Gyanú esetén bontsa a vonalat 

Azt javasolják, hogy amennyiben kicsit is gyanús egy bejövő hívás, bontsuk a vonalat és hívjuk fel a szolgáltató hivatalos ügyfélszolgálatát, de ne azon a számon, amelyről kerestek bennünket. Azt se fogadjuk el, ha az ügyintéző felajánlja, hogy "átkapcsol" minket egy másik kollégához, ez csupán trükk, és a maguk is call centerként működő kiberbűnözői hálózat egy másik tagjával fogjuk folytatni a beszélgetést. 

Országos hírekinternet