2024.07.24, Szerda
Zivatarok közelegnek - egyes helyeken narancs riasztás lépett életbe
Fotó: Illusztráció, unsplash.com

Zivatarok közelegnek - egyes helyeken narancs riasztás lépett életbe

MTI

2024.06.26. 14:47

Másodfokú riasztást adtak ki hevesebb zivatarok veszélye miatt egyes dunántúli járásokra

Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Somogy és Veszprém vármegye egyes járásaira a HungaroMet Zrt. szerda délután. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban a következő órákban hevesebb zivatarokra lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

 

 

Hevesebb zivatarok és 50 milliliter felett csapadék érkezhet 

Szerda éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben hevesebb zivatarok kialakulásnak veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Somogy, Tolna és Veszprém vármegye területére, az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Emellett ezekre a vármegyékre másodfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás veszélye miatt, az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat.

Erős szél követi a felhőszakadást 

Az előrejelzés szerint szerdán a kora délutáni óráktól éjfélig egyre többfelé várhatóak zivatarok, amelyek egy délről északra helyeződő rendszerbe szerveződhetnek. A zivatarokat viharos, óránkénti 60-90 kilométeres szél, jégeső és felhőszakadás kísérheti. Elsősorban az ország déli, délkeleti felében, a középső országrészben, majd később északkeleten heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek környezetében felhőszakadás, óránkénti 90-100 kilométeres széllökés, jégeső is előfordulhat. Éjjel nem gyengül el teljesen a rendszer, további zivatarok várhatóak, főleg az éjszaka első felében.

 

 

Csütörtök déltől ismét érkeznek a viharok

Csütörtökön főleg a déli óráktól ismét nagy területen kedvezőek lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához. Nagyobb eséllyel a zivatarokat főleg felhőszakadás kísérheti, de elsősorban a keleti országrészben még intenzívebb zivatarok várhatók. A középső és északkeleti területeken egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt viharos, erősen viharos széllökések és jégeső kíséretében.
 Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat - kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt - javasolt védett helyre vinni.
 Azt kérik, lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Országos hírekidőjárásfelhőszakadásmásodfokú riasztásnarancs riasztás