2024.09.12, Csütörtök
Újabb elemmel bővül a Hauszmann Program eredményeit bemutató emlékérme-sorozat
Kép: penzvero.hu

Újabb elemmel bővül a Hauszmann Program eredményeit bemutató emlékérme-sorozat

MTI

2024.08.20. 09:00

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Főőrség megnevezéssel 3 ezer forint névértékű különleges, hatszög alakú színesfém emlékérmét bocsát ki augusztus 20-án.

A királyi testőrség egykori szálláshelyéül szolgáló Főőrséget ábrázoló emlékérme a Nemzeti Hauszmann Program eredményeit bemutató emlékérme-sorozat harmadik eleme. A Nordic gold alapanyagú színesfém emlékérmét Endrődy Zoltán iparművész tervezte - áll az MNB MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A tervek szerint az egymáshoz illeszthető, 7 tagúra tervezett emlékérme-sorozat a Nemzeti Hauszmann Program keretein belül felújított vagy újjáépített épületeket, valamint más várbéli helyszíneket örökíti meg. A sorozat elemei az MNB emlékérme-kibocsátásai körében egyedülálló módon, egybeilleszthetőek, méhsejtszerkezetet alkotnak.

Kiemelték: az emlékérme-sorozat elsődleges szerepe a figyelemfelhívás és ismeretterjesztés, a Budavári Palotanegyed megújításának célkitűzéseit reprezentálja, elemei a készpénzforgalomban nem játszanak szerepet.

Az emlékérme előlapján középmezőben a Budavári Palota Szent István-termének falikárpit-mintáját idéző két díszítőmotívum-sor ívelt ábrázolása, alatta az előtérben a Budavári Palota 19-20. századi századfordulós állapotot tükröző homlokzatának részlete látható. Az emlékérme hátlapján a Nemzeti Hauszmann Program keretében újjáépített Főőrség épületrészletének ábrázolása látható.

Az egyedi, hatszög alakú emlékérme 89 százalék réz, 5 százalék alumínium, 5 százalék cink és 1 százalék ón ötvözetéből készült, súlya 20 gramm. Az emlékérméből 20 ezer darab készíthető, különleges, úgynevezett proof-like technológiával.

A "Főőrség" színesfém emlékérme - a rendelkezésre álló készlet függvényében - a kibocsátást követően egy évig névértéken vásárolható meg augusztus 21-től az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában, valamint a Budavári Palotanegyed ajándékboltjaiban.

Mint írták, a Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy Magyarország kiemelkedő értékű szellemi és kulturális öröksége, a Budavári Palotanegyed újra a 19-20. század fordulóján kialakult arcát mutassa úgy, ahogy azt Hauszmann Alajos építész megálmodta.

Horthy Miklós kormányzóvá választása és a Habsburg-ház trónfosztása után alakult meg a Magyar Királyi Testőrség, amely megőrizte a korábbi testőrségek hagyományait és a kor követelményeinek megfelelően látta el a napi szolgálatot a budai Várban. Az új testület feladatkörét kiterjesztették Horthy Miklós kormányzó és családtagjainak védelmére is.

Az őrszolgálat számára 1853-1854 között külön főőrségi épületet emeltek a budai Várban, az elit katonák szolgálati helyén, melyet 1901-ben elbontottak. A Főőrség új épülete Hauszmann Alajos tervei alapján 1903-ra épült fel, katonai sikereket ábrázoló reliefekkel és domborművekkel díszítették. A második világháborúban az épület megsérült, majd később lebontották.

A ma látható épület 2020-ra épült újjá és a Budavári Palota Hunyadi udvarában található, az egykori királyi testőrségnek emléket állító kiállítással várja a látogatókat - idézték fel.

A közlemény szerint a jegybanki emlékérme-kibocsátások körében egyedülálló sorozat a jövőben is folytatódik, és az egyes elemek egybeillesztve méhsejtszerkezetet fognak alkotni. A méhsejtszerkezet jellegzetessége, hogy a legkisebb kerülethez a lehető legnagyobb terület társul, statikailag nagyon erős, stabil térszerkezetet alkot. Az érme alakja is üzenetértékkel bír, nemzeti értékeink méltó őrzésére hívja fel a figyelmet.

Országos hírekMagyar Nemzeti BankemlékérmeNemzeti Hauszmann Program