2024.04.20, Szombat

Szolgáltatóközpontot nyit a Viessmann Pécsett

mti

2017.06.06. 18:00

A termelés után szolgáltatási tevékenységét is Magyarországra hozza a német Viessmann csoport, a pécsi 533 millió forintos beruházáshoz a magyar kormány 106 millió forint támogatást biztosít.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter kedden sajtótájékoztatón Budapesten jelentette be: a beruházással 50 új munkahelyet is létrehoz magasan kvalifikált emberek számára a fűtési, hűtési és ipari hőszolgáltató rendszerek egyik nemzetközileg is vezető gyártója.         

A Viessmann 100 éve alapított családi vállalat, amely a folyamatos fejlesztésnek köszönheti piaci sikereit. A cég most a digitális fejlesztésekre helyezi a hangsúlyt, mivel ma már "egy kazángyártónak sem vasat kell eladnia", hanem szolgáltatást.   

 A miniszter hangsúlyozta, a magyar gazdaság is akkor tud versenyképes maradni, ha össze tudja kötni a digitalizációt a termeléssel. A beruházással tovább erősödik a német-magyar gazdasági együttműködés és a szolgáltatóközpont ágazata, amely az autóipar után már a  második legtöbb beruházást vonzó szektor. A  friss, első negyedévi külkereskedelmi adatok szerint 10 százalékkal nőtt a Németországba irányuló magyar kivitel, így az év végére várhatóan újból rekordot ér el az export.

Michael Weber, a Viessmann üzleti támogató központjának vezetője elmondta, a pécsi szolgáltatóközpontból szerviz-támogatást és tanácsadást nyújtanak először német, majd nemzetközi ügyfeleknek.             

Beck Andor, a Viessmann csoport hazai leányvállalata, a Viessmann Technika Dombóvár Kft. ügyvezetője elmondta, hogy 24 éve van jelen a cég Magyarországon, 2007-ben helyezték Dombóvárra a termelés egy részét. Elmondása szerint Pécs mellett szólt a több mint 22 ezer hallgató az egyetemen, illetve az, hogy kedvező a némettudással rendelkezők aránya a régióban, a város kiváló ipari parkkal és szolgáltatásokkal rendelkezik, valamint azokkal az ingatlanokkal, amelyekben várhatóan 2017 őszén megkezdhetik a szolgáltatásnyújtást. Dombóváron van a Viessmann biomassza kazán kizárólagos gyártása, és a beszállított alkatrészek 50 százalékát magyar kis- és középvállalatoktól szerzik be.  

       

Csizi Péter, a térség országgyűlési képviselője kiemelte, ma már több mint ezren dolgoznak a pécsi szolgáltatóközpontok valamelyikében, és a mostani bejelentés is mutatja, jól vizsgázott a város a befektetések vonzásában.     

Decsi István, a baranyai megyeszékhely alpolgármestere kedden pécsi sajtótájékoztatóján a beruházáshoz kapcsolódva elmondta: az önkormányzat elsődleges célja, hogy a városban élő és a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) végzett, nyelveket beszélő, jól képzett fiatalok megfelelő munkalehetőséget találjanak Pécsett.     

Beck Andor kitért arra is, hogy június 20-án a céggel "mély és nagyon jó kapcsolatokat ápoló" PTE műszaki karán tartanak tájékoztatót leendő munkavállalóik számára. Újságírói kérdésre közölte azt is, hogy a beruházás pontos helyszínének kiválasztása még folyamatban van.     

 

A törökbálinti értékesítési központ és a dombóvári gyár mellett Pécs a harmadik Viessmann-telephely Magyarországon. A cég Dombóváron 280, Törökbálinton 35 alkalmazottat foglalkoztat, a mostani bejelentéssel együtt közel 400 munkavállalója lesz Magyarországon. A vállalat 2,6 milliárd forintért ruházott be Dombóváron.     

Az 1917-ben alapított családi vállalkozás 12 ezer alkalmazottat foglalkoztat világszerte, éves árbevétele eléri a 2,25 milliárd eurót.        

PécsGazdaságSzolgáltatóközpontViessmann