2024.07.18, Csütörtök

Felújítássorozattal készül a zarándokok fogadására a pécsi egyházmegye

MTI

2017.09.19. 09:50

Vallási turisztikai hálózat épül ki Tolna és Baranya megyében: 1,5 milliárd forintból újulnak meg templomok, kápolnák, valamint új szálláshelyek is létrejönnek.

Másfél milliárd forint értékű turisztikai fejlesztés kezdődik a pécsi egyházmegyében, ennek keretében templomokat, kápolnákat újítanak fel négy településen. A bátai Szent Vér templomtól a bátaszéki molyhos tölgyesig elnevezésű projekt célja egy olyan vallási turisztikai hálózat létrehozása Báta, Bátaszék, Mohács és Szekszárd között, amely a kulturális és vallási turizmus igényei szerint segíti a kulturális értékek bemutatását - közölte az egyházmegye.

A még idén elinduló és várhatóan 2019-ben befejeződő fejlesztések részeként felújítják:

  • a bátai Szent Vér kegytemplomot és oltárját,
  • a szekszárdi belvárosi katolikus templomot a freskókkal együtt,
  • a mohácsi fogadalmi emléktemplomot,
  • a bátaszéki Szent Orbán kápolnát,
  • a szekszárdi Remete kápolnát.

Az európai uniós program forrásaiból Bátán szabadtéri oltár és a középkori apátsági templom falrekonstrukciója épül meg, felújítják a plébánia épületét, és zarándokokat fogadó, 14 ágyas szálláshelyet hoznak létre - áll a közleményben.

 

A vallási turizmusban kiemelten fontosak a Szent Vér kegyhelyek

A Szent Vér kegyhelyeket Európa-szerte nagy érdeklődés övezi, különösen a vallási turisztikai céllal érkezők között, a kegyhelyre és a gyalogos zarándoklat állomásaira fokozódó figyelem irányul - írta az egyházmegye, emlékeztetve arra, hogy Udvardy György megyés püspök újraindította a gyalogos zarándoklat évszázados hagyományát.

A bátai kegyhelyhez 2015-ben szerveztek országos zarándoklatot, fennállásának 600. évfordulóján. A falu temploma a török időkig a szent vérrel kapcsolatos egyedüli kegyhely volt a történelmi Magyarországon. A helyet egy - valószínűleg a 14-15. század fordulója körül történt - csoda tette ismertté: a hívek szerint a szent ostyában Krisztus kiömlő vére jelent meg. Országos hírűvé akkor vált, amikor 1415-ben Garai János - Garai László nádor testvére - boszniai fogságából szabadulva elzarándokolt Bátára. A középkori templom 1539-ben egy török támadásban megsemmisült, csak 1938-ban építették újjá.

A mohácsi fogadalmi templomot a mohácsi csata 400. évfordulóján, 1926-ban kezdték el építeni, a bizánci stílusú építmény 1989 óta műemlék. Az 1805-ben felépült, késő barokk, szekszárdi Urunk mennybemenetele templomot Közép-Európa legnagyobb egyhajós templomaként tartják számon.

Aktuálisturizmusmohácsszekszárdtemplomfelújításszálláshelyegyházi fejlesztésekBátaszékBáta