2024.04.25, Csütörtök

Pécsett is felcsendülnek a protestáns zene remekei

mti

2017.05.05. 12:34

A Filharmónia Magyarország újra megrendezi egyházzenei rendezvénysorozatát a reformáció 500. és a magyar reformátusság alapításának 450. évfordulójának tiszteletére. Június 2-án a világhírű New College Oxford Kórusa Pécsett a bazilikában szólaltatja meg Schütz, Bach, Taverner, Tallis és Byrd műveit.

A reformáció 500. és a magyar reformátusság alapításának 450. évfordulójának tiszteletére Debrecen kerül a középpontba, de május 30. és június 5. között Nyíregyháza, Budapest, Pécs és Békéscsaba templomaiban is felcsendülnek fél évezred protestáns zenei remekei világsztárok közreműködésével - hangzott el a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján csütörtökön Debrecenben. 

Szamosi Szabolcs orgonaművész, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója kiemelte: olyan eseménysort álmodtak meg, amelyet minden keresztény egyház magáénak tudhat, egyúttal megmutathatja hazai értékeit, mindennapos szolgálatának gyakorlatát, továbbá bemutathatja külföldi, nagy hagyományú együtteseit saját közösségeinek, a zene iránt nyitott "kívülállóknak". 

A külföldi kiválóságokat és a magyar kóruskultúra nagyjait vendégül látó fesztivál programját Kárpát-medencei Református Kórustalálkozó, szabadtéri nagykoncert, orgonahangverseny, egyházzenei szakmai napok és világsztár vendégek színesítik - tette hozzá, megjegyezve: a három évvel ezelőtt megújult esemény időpontja mindig pünkösdhöz kötődik. A 2017-es fesztivál fővédnöke Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, védnöke Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke. 

A tavalyi fellépők, a vatikáni Sixtus-kápolna kórusa és a montserrati bencés apátság fiúkórusa után idén a világhírű New College Oxford Kórusa a fesztivál nyitó napján, május 30-án Budapesten a Mátyás-templomban, május 31-én a debreceni Református Nagytemplomban, június 1-jén Nyíregyházán a Magyarok Nagyasszonya Társszékesegyházban, június 2-án pedig Pécsett a bazilikában "con spiritóval, azaz lelkesült lélekkel" szólaltatja meg Schütz, Bach, Taverner, Tallis és Byrd műveit. 

A New College Oxford Kórusa az Egyesült Királyság egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező énekegyüttese. A középkorban nemcsak az éneklés volt feladatuk, de a nagy társadalmi becsben álló egyetemi hallgatók is elszalajthatták a fiúkat egy-egy korsó sörért. Ma már a világ vezető kórusai között szerepelnek. 

Szintén világklasszis együttes a King's Singers ikonikus a capella formációja: június 2-án a debreceni Kölcsey központ, június 3-án a békéscsabai Evangélikus Kistemplom közönségéhez viszi el utánozhatatlan hangzáskultúráját. A hangversenyeken Saint-Saëns, Brahms, Chilcott darabjai mellett - tisztelegve a magyar közönség előtt - Kodály Mátrai képek és Galántai táncok című kórusművei csendülnek fel. A június 2-i koncerten a debreceni Kodály Filharmonikusokat és a Kodály Kórust Somogyi-Tóth Dániel és Szabó Sipos Máté dirigálja.

A sajtótájékoztatón emlékeztettek arra is, hogy Magyarország legrégibb folyamatosan működő kórusa, a debreceni Református Kollégium Kántusa 1739 óta megszakítás nélkül szolgálja a nemzeti kultúra és az egyházzene ügyét. Főhajtásként ezen évszázados misszió előtt a "protestáns Rómában" szervezik a 2017-es egyházzenei találkozót orgonisták, kántorok, karvezetők részére. 

Orgona az igehirdetésben címmel a debreceni szabadságtelepi református templomban, protestáns hagyomány az európai egyházi zenében témakörben a debreceni Református Kollégium dísztermében rendeznek szakmai napot egyházzenészek és egyházi iskolák énektanárainak. 

A Kárpár-medencei Református Kórustalálkozó hangversenyeit június 3-án a debreceni Nagytemplomban tartják. 

Pünkösdvasárnap, június 4-én este a debreceni Kossuth tér lesz a kórustalálkozó helyszíne: a szimfonikus zsoltárok nagykoncert egyben Debrecen város ünnepi estje lesz a reformáció 500. évfordulója tiszteletére. 

Pünkösdhétfőn Karasszon Dezső és Pálúr János orgonahangversenye zárja az idei Con Spirito Egyházzenei Fesztivált. "Az impozáns Nagytemplomban hol diadalmasan, hol könyörgőn szólalnak majd meg a Sweelinck zsoltárai, Gárdonyi, Bach orgonakoráljai, valamint Pálúr János improvizációja, ünnepelve az isteni irgalom pünkösdjét" - jelezték a szervezők.

 

Forrás: mti

PécsKultúrakoncertzeneévfordulóFilharmóniaegyházzenei fesztiválreformáció 500