2024.05.24, Péntek

Haltetemek tömkelege úszik a tavakon

Baranya Megyei Kormányhivatal

2017.02.28. 16:27

Horgászati tilalmat rendelt el a Baranya Megyei Kormányhivatal a Duna Kölkednél található holtágán a Belső-Béda halgazdálkodási vízterületen, valamint a Majláthpusztai tavon. A tilalom elrendelését a helyszínen tapasztalt halpusztulás okának tisztázása, a halak, illetve élőhelyük védelme tette szükségessé.

A horgászati tilalmat mindkét esetben a vízterület halgazdálkodásra jogosultjának bejelentése, illetve a helyszíni bejárások tapasztalatai alapján rendelte el a hatóság. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága kezelésében lévő Belső-Béda holtágon a becslések alapján mintegy 1000-1200 kg amur pusztult el. Az Ormánsági Dolgozók Horgász Egyesülete kezelésében lévő Majláthpusztai tavon a becsült kb. 2000 kg haltetem nagy része szintén amur, de itt viszonylag nagy arányban tapasztalható busa, kisebb mennyiségben ponty és ragadozó halak elhullása is.

A halászati hatóság kötelezte a vizek kezelőit a haltetemek összegyűjtésére, valamint elszállíttatására, ami várhatóan rövid időn belül megtörténik.  A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságával és az Ormánsági Dolgozók Horgász Egyesülettel a kapcsolattartás folyamatos. A horgászati tilalom annak visszavonásáig marad érvényben. A Kormányhivatal addig is kéri a horgásztársadalom megértését, türelmét.

AktuálisDuna-Dráva Nemzeti Park IgazgatóságBelső-Bédahorgászati tilalomMajláthpusztai tóhalpusztulás