2024.03.29, Péntek

Regionális központot nyit Pécsen a Pető András Főiskola

mti

2017.07.14. 11:47

Az intézményt a tervek szerint 2018 elején adják át.

A központi idegrendszeri sérülés miatt mozgásukban akadályozottá vált gyermekek és felnőttek fejlesztését végző intézet a legnépesebb városrészben készülő rendelőintézetben kap helyet. 

A baranyai megyeszékhely önkormányzata közleményben utalt arra, hogy a fejlesztési módszert Pető András (1893-1969) nemzetközi hírű magyar orvos és mozgásterapeuta, az intézet névadója dolgozta ki.

A regionális központ kialakításáról rendezett szerdai sajtótájékoztatón a főiskola kancellár-helyettese, Fóris Ferenc arról beszélt, hogy az idegrendszer a károsodások ellenére is rendelkezik tartalékokkal, új kapcsolatok kiépülésének lehetőségével, és azok a tanulási-tanítási folyamat megfelelő vezérlésével mozgósíthatóak.

Fóris Ferenc - az önkormányzat beszámolója szerint - azt is kiemelte, hogy a fejlesztésben segítő szakember (konduktor) a kompetenciái révén képessé teszi a mozgásukban akadályozottakat az önálló életvitelre és a társadalmi integrációra.

Őri Lászlót (Fidesz-KDNP), Pécs alpolgármesterét idézve közölték, a központnak helyet adó leendő kertvárosi rendelőintézetben a szolgáltatással helyben elérhető lesz a Pető-módszer, így a betegeknek nem kell több száz kilométert utazniuk a terápiáért.

Csizi Péter (Fidesz), Pécs országgyűlési képviselője szerint a világszerte elismert egészségügyi intézmény erősíti a felépülő rendelőintézet szakmai megítélését, hírnevét - írták a közleményben.

 

Forrás: mti

PécsAktuálisfejlesztésegészségügyintézményPető Intézet