2024.03.29, Péntek

Emlékérmét bocsát ki a Pécsi Tudományegyetem alapításának 650. évfordulójára az MNB

MTI

2017.09.28. 18:56

Három fakultással kezdte meg működését egykor az egyetem.

A Pécsi Tudományegyetem alapításának, és ezzel együtt a magyar felsőoktatás kezdetének 650. évfordulója tiszteletére tízezer forint névértékű ezüst és kétezer forintos színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken. 

 

Az MNB csütörtöki közleménye felidézi, hogy 1367. szeptember 1-jén V. Orbán pápa oklevélben engedélyezte I. Nagy Lajos magyar királynak felsőfokú oktatási intézmény alapítását Pécsen. A püspöki székhelyen három, orvosi, jogi és filozófiai fakultással kezdte meg működését az egyetem, és bár rövid időre korlátozódott fennállása, a magyar művelődéstörténet új korszakát, a magyar felsőoktatás kezdetét jelentette.


Az évforduló alkalmából megjelenő érmék éremképileg megegyeznek, csak értékjelzésükben térnek el egymástól. Előlapjukon a középkori pécsi egyetem alapítását kezdeményező Vilmos püspök címerkövének ábrázolása látható, háttérben az alapítást engedélyező pápai bulla stilizált részletével.

 

jubileum.pte.hu


Az előlapon szerepelnek a pénzérmék kötelező alaki kellékei is, a Magyarország felirat, az értékjelzések, a 2017-es kibocsátási évszám, valamint a Bp. verdejel, amely csak tízszeres nagyítással érzékelhető, mikroírással készült biztonsági elemet is tartalmaz az emlékérmék hamisítás elleni védelme miatt.


Az érmék hátlapján a Pécsi Tudományegyetem egyik legjellegzetesebb épületének, a neoromán stílusú rektori hivatalnak az északi homlokzata látható, jobbra a középkori egyetem alapítását engedélyező pápai bulla részletével. Utóbbit középen egy Anjou-liliomot megjelenítő sáv választja ketté, utalva az egyetemalapító uralkodóra, I. Nagy Lajosra.

 

wikipédia

 

Az érme szélén, a felső köriratban olvasható "650 éves a magyar felsőoktatás", valamint az alsó köriratban lévő "Pécsi Tudományegyetem" felirat az érmekibocsátás apropóját jeleníti meg. A felső és az alsó köriratot bal oldalon egy Anjou-liliom, jobb oldalon Szabó Virág tervezőművész mesterjegye választja el egymástól.

 

pecsiujsag.hu


Az emlékérmék ezúttal is korlátozott példányszámban jelennek meg, 5-5 ezer darab készíthető belőlük.
 

AktuálisPécsi Tudományegyetem Magyar Nemzeti Bank V. Orbán pápa I. Nagy LajosAnjou-liliom