2024.03.19, Kedd
Mit lát és mit lát nem a VÉDA?
pecsert.hu

Mit lát és mit lát nem a VÉDA?

pecsert.hu

2020.01.13. 21:00

Hiába vannak már négy-öt éve az utak felett, máig sok téves információ terjeng a VÉDA rendszerrel kapcsolatban, ezért összeírtuk a legáltalánosabb tévedéseket és igyekszünk helyre tenni azokat.

Összesen 14,5 milliárd forintos beruházásból jött létre a VÉDA rendszer (ARH TrafficSpot System) 2012 és 2015 között, de csak egy évvel később, 2016-ban állították üzembe. Ez összesen 160 változtatható helyű és 134 fix telepítésű szupertraffipaxot jelent. Utóbbiak összesen 365 forgalmi sávot képesek figyelni.

1. “Minden gyorshajtót lefülel a VÉDA!”

Kizárólag a közigazgatási bírságok kategóriájába tartozó kihágásokról érkezik fotó, illetve csekk. Mivel városban 68 km/h alatt, országúton pedig 108 km/h alatt nem állapítható meg ilyen szabálytalanság, így azt a VÉDA rendszer nem “bünteti”.

2. “Motorosokat nem méri, mert nincs elől rendszám!”

A tévedés alapja, hogy bár a rendszer szemből méri a sebességet, de hátulról fotóz – így nincs menekvés a motorosoknak sem.

3. “Több száz méterről is bemér a VÉDA!

Néhány hazai lézeres traffipax valóban bemér ilyen távolságról, viszont maga Óberling József főosztályvezető, r. ezredes, rendőrségi főtanácsos erősítette meg, hogy: “Ami 100 méteren túl van, az nem látszik számukra!“, vagyis csak száz méteren belül működik a rendszer, ez tény.

4. “Majd a lézerblokkoló megoldja!”

Mivel a teljes VÉDA, vagyis az ARH TrafficSpot rendszer radaralapú, ezért a fénymérést használó lézerblokkolók jelen esetben teljesen hatástalanok.

 

Ugyanakkor a VÉDA rendszer észreveszi és rögzíti, ha:

– jelentősen átlépjük a sebességet

– nincs bekapcsolva a biztonsági öv

– lejárt a jármű műszaki vizsgája

nincs a járművön kötelező felelősségbiztosítás

– behajtottunk oda, ahová nem lehet

– átléptük a záróvonalat

– szabálytalanul mentünk át a vasúton

– nem rendeltetésszerűen használjuk a leállósávot

– a buszsávban haladunk

– áthajtunk a piros lámpán

Mindezen információk birtokában érdemes vigyázni, mivel maga a VÉDA-rendszer évente átlagosan ötszázezer(!) darab büntetést rónak ki a hivatalos szervek.

Forrás: pecsert.hu

AktuálisVÉDAszupertraffipax