2024.03.29, Péntek

Felelős nincs, csak kb. ezer tonna sorsára hagyott szemét a baranyai faluban

www.szabadpecs.hu

2017.09.30. 11:23

Közel ezer tonna hulladékot szállítottak Egyházasharasztiba.

A Magyar Narancs írta meg, hogy a volt fideszes parlamenti képviselő, Berényi László cége közel ezer tonna hulladékot szállított Egyházasharasztiba, majd - miután "támadások érték" - eladta a cégét, a szemetet pedig a helyiek nyakán hagyta. 

Öt évvel ezelőtt azzal keresték fel a helyi sajtót Egyházasharaszti lakói, hogy valami furcsa dolog történik a falujukban. - Egymás után jöttek a negyven tonnás teherautók, azt sem tudtuk, miért, vagy, hogy mit hoznak. Harminc éve működik a településen egy sertésüzem, azt hittük, talán az állatoknak visznek takarmányt. Azt egyikünk sem gondolta volna, hogy az autókban szemét van – nyilatkozta akkor az egyik irodai dolgozó. Pedig az volt. A papír mellett fém, műanyag és sok minden más is látszott a kupacokban, akár szerves hulladék is lehetett – legalábbis a helyiek szerint. Az összesen nagyjából 950 tonna szemét ráadásul vízbázis fölé, patak és szántóföld közé került. Nem csoda, hogy mindenki aggódni kezdett az esetleges környezet- és egészségkárosító hatások miatt.

A lakossági félelmek és a sajtónyilvánosság ellenére különösebben mégsem vizsgálódott senki az ügyben. Egyedül a Dél-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség indított eljárást, mert – ugyan a társaságnak elvileg volt jogerős hulladékkezelési és hulladék-begyűjtési engedélye – a kft. az engedélytől eltérően végezte a hulladékkezelést. A cégnek ugyanis csak fedett helyen való tárolásra lett volna joga, ezzel szemben a szabad ég alatt is több méter magas kupacokban halmozták fel a szemetet.

A kedélyeket akkor azzal csillapították le, hogy a cég megígérte, hamarosan eltünteti a hulladékot, amit amúgy újrahasznosítás céljából gyűjtöttek össze. Aztán eltelt öt év, és lényegében semmi sem változott.

Szeptember elején jártunk a faluban, ahol a helyiek elmondták, valamennyi szemetet elvittek ugyan, de a nagy része még most is ugyanúgy áll ott, ahogy 2012-ben. Ők úgy érzik, tehetetlenek, már nem tudnak mit csinálni, nincs senki, aki foglalkozna a problémájukkal. Többen aggódnak, hogy a fedetlen szemét, aminek egy részét már földbe mosott az időjárás, mérgezi a vízbázist. Vannak, akik inkább palackos vizet isznak ezért.

Mivel a telepet csak egyik oldalról védi sorompó és egy kutyás őr, a másik oldalról szabad a bejárás, a saját szemünkkel is láthattuk a szeméthegyeket. Kerítés nincs, még út is vezet be a halmok közé, amiken se háló, se ponyva nincs. Az egész telephely gazdátlannak látszik, a hulladék pedig sorsára hagyottnak.

 

 

A környezetvédelmi hatóság vizsgálódik

Bár a 2012-ben készült riportokban többen is hangoztatták, végül senki nem tett feljelentést. Vagy, ha mégis, akkor azt elutasították. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságon ugyanis azt a tájékoztatást adták, 2012 és 2017 szeptember 13-a között az ügyben Baranya megyében a rendőrség nem folytatott nyomozást.

Más a helyzet a környezetvédelemnél. A Baranya Megyei Kormányhivatal környezetvédelmi hatósága ugyanis kérdésünkre elmondta, az ügyben jelenleg is folyik egy eljárás, sőt, többször jártak a helyszínen és bírságot is kiszabtak. Ennél több információt azonban az ügy lezárásáig nem adhatnak.

A hulladékgazdálkodással kapcsolatos elektronikus nyilvántartó rendszerben elérhető adatok szerint 2011 szeptemberében adtak engedélyt a Berényi Hulladékhasznosító Kft.-nek nem veszélyes hulladék begyűjtésére. Még igazolás is született a 951.670 kg, a meghatározás szerint “hulladék papír és karton rost szuszpenzió készítésénél mechanikai úton elválasztott maradék” átvételére. Ugyanezen év november 29-én az engedélyt módosították, majd 2012-ben meghosszabbították, végül 2013. február 13-án visszavonták. Pár hónap múlva pedig már a Renowaste Invest Kft.-re szabtak ki hulladékgazdálkodási bírságot. A következő, egyben legutolsó határozat 2015 márciusából származik, amikor is „hulladékok engedélytől eltérően végzett kezelése” miatt született határozat a cég ellen.

Hogy a bírságot bárki kifizette-e, nem tudni, mint ahogy azt sem, pontosan mekkora összegről volt szó.

 

Dühös lett, ötvenezer forintért eladta a céget

A szemétkupacok eredeti tulajdonosa a Berényi Hulladékhasznosító Kft., amelyet a volt fideszes parlamenti képviselő, az ORÖ-ben a Lungo Drom frakcióvezetője, Berényi László alapított 2010-ben. A cégnek egészen 2011 decemberéig ő volt az ügyvezető igazgatója, ezután egy szigetvári férfi, Matáncsi János vette át a helyét, akit ismét Berényi váltott 2012 februárjában. Érdekes egybeesés, hogy pont a két időpont között rakták le az ismeretlen eredetű és származási helyű hulladékot a baranyai faluban.

A politikussal beszélve azonban kiderült, ennek is megvolt az oka.

Berényi 2010-ben azért fogott a hulladékhasznosító vállalkozásba, mert az szerepelt a tervekben, hogy az Ormánságban brikettüzem épül, új munkahelyek létesülnek. Ennek működéséhez, valamint a cementgyárban használták volna fel a dunaújvárosi papírüzemből származó hulladékot, amit Egyházasharasztiba szállítottak a volt TSZ telephelyre. A tervek azonban füstbe mentek, méghozzá az akkori polgármester, Vida Dezső miatt – állítja Berényi. 

Mint mondja, Vida minden fronton támadta: azt híresztelte, hogy mérgezi a vizet és a levegőt, jelentette a környezetvédelmi hatóságnál, rászabadította a médiát. Végül odáig fajultak a dolgok, hogy a tervekből semmi sem lett.

- Annyira megharagudtam, hogy fogtam magam, és 50 ezer forintért eladtam a céget. Nem akartam, hogy országgyűlési képviselőként így járassanak le – magyarázta Berényi.

A politikus elmondása szerint a Renowaste Invest jó választásnak tűnt, mivel a cég hulladékból készített például utcai bútorokat. Hogy végül miért maradt mégis ott a szemét, és nem került sor a hasznosítására, Berényi szerint azért lehet, mert vélhetően őket is ellehetetlenítették. Ugyanezen okok miatt távozott a cégtől a szigetvári környezetvédelmi szakember, Matáncsi is, aki levezényelte az egész projektet Egyházasharasztiban – magyarázza Berényi. Hozzátette, a halmokban ma már bőven lehet háztartási szemét is, mivel sokan az őrizetlen telephelyen szabadultak meg a kommunális hulladékuktól. A politikus állítja, annak idején próbálta elérni, hogy a műanyag zsákokba tegyék a szemetet, de a polgármester ebben sem működött vele együtt, és nem segített munkásokat toborozni a faluban.

 

Engedély visszamenőleg?

A faluvezetés másképp emlékszik a történtekre. Gyenis János alpolgármester kérdésünkre elmondta, ők az első kamionok érkezesig semmiről sem tudtak. Először csak olyan papírt láttak, amiben a Kft-nek papírhulladék leszállítására volt engedélye. Később azonban előkerült egy más típusú hulladék kezelésére is feljogosító dokumentum is, amiről korábban senki sem hallott, így mindenki arra gyanakodott, hogy utólag állították ki. Akkoriban – bejelentésre – állítólag rendőrök is érkeztek a településre, akiket viszont, a falubeliek szerint, „felsőbb utasításra” visszahívtak. Brikettüzemről szó sem volt, a cementgyártól is csak egyszer járt valaki a helyszínen, hogy tájékozódjon a kialakult helyzetről. Az alpolgármester úgy tudja, jelenlegi formájában nem venné senki hasznát a hulladéknak, ugyanis előbb szét kellene válogatni, ami szintén egy költséges folyamat. A szabadon tárolt szeméthalmok tűzveszélyesek is lehetnek. Látszólag mégsem érdekel semmilyen hatóságot a sorsuk. Ő is, akárcsak a megszólaltatott falubeliek, úgy érzi, magukra maradtak a problémával.    

 

 

Elérhetetlen társaságok, néma cégvezetők

Próbáltunk megszólaltatni minden érintettet az ügyben, így a Berényi László által említett Matáncsi Jánost is, akit a Facebookon találtunk meg. Kérdéseinkre azonban a mai napig nem reagált. A Matáncsi név egyébként ismerősen csenghet azoknak, akiknek valamilyen formában közük volt a baranyai Erdőért Kft.-hez. A Népszabadság írta meg 2015-ben, hogy a szigetvári Matáncsi János (aki nagy valószínűséggel ugyanaz a Matáncsi János) egy olyan cég ügyvezető igazgatója volt, amely több falvat is átvert Baranyában: hibás gépet adott el, nem létező referenciákról számolt be. használhatatlan pályázati anyagot írt stb. (A céget azóta felszámolták.)    

Kerestük a Berényi Kft. jogutódját, a Renowaste Invest Kft.-t is, amelynek a cégtár adatai szerint jelenleg Csabai Gyula az ügyvezetője. Őt viszont egyáltalán nem sikerült megtalálnunk. Az egyetlen emailes elérhetőségre ugyan többször is írtunk, válasz azonban nem érkezett. A OPTEN kapcsolati hálója szerint a férfi nagyon peches: szinte mindent céget, amihez köze volt, felszámolták, így például a Rolling Transport-ot, a Wutex Kft.-t, vagy az I-Scan Kft.-t. Látszólag ráadásul a Renowaste sem sokkal sikeresebb: pénzügyi mérleget 2013 óta nem adtak le, és végrehajtási eljárás is folyik ellenük.

Érintett még az ügyben a telephely tulajdonosa, a Határszél Kft. Róluk a faluban azt beszélik, nem is tudtak arról, hogy mit fognak elhelyezni az (állítólag 800 ezer forint/hó összegért) bérbe adott területen, sőt, a teljes bérleti díjat sem fizették ki nekik. Mivel a Renowaste semmit sem tett az ügyben, tulajdonképpen a nyakukon maradt a hulladék, aminek az ártalmatlanítása tetemes összeget jelentene. Ezt viszont ők nem akarják felvállalni – és valójában nem is nyúlhatnánk a kupacukhoz, hiszen nem az ő tulajdonuk – vélik a helyiek. (Szakértők szerint a válogatás kb. 66 millió, a szemét elhelyezése állomásom 19 millió forint lenne.) A céget többször hívtuk, hogy cáfolják, vagy erősítsék meg a pletykákat, de a telefont soha senki nem vette fel, a telephelyen az őrön kívül senki nem tartózkodik, emailben feltett kérdéseinkre pedig nem jött válasz.

 

Úgy tűnik tehát, hogy a közel ezer tonna szemét a 280 fős falu nyakán marad addig, amíg az eső végleg bele nem mossa a talajba, vagy amíg valaki újra pénzt nem lát benne.

 

Forrás: www.szabadpecs.hu

Aktuálishulladékbaranyai faluTermészetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségengedély