2024.06.14, Péntek

Felfüggesztik a gázkonvektorok cseréjére kiírt pályázatot a dél-dunántúli régióban

MTI

2017.09.27. 10:09

A dél-dunántúli régióban hétfőn 11 óráig lehet vissza nem térítendő támogatást igényelni a gázkonvektorok cseréjéhez, ezután a pályázatbenyújtás lehetőségét határozatlan időre felfüggesztik - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) hétfőn az MTI-vel.

Az Otthon melege program új alprogramja a földgázüzemű gázkonvektorok energiamegtakarítást eredményező cseréjéhez nyújt vissza nem térítendő támogatást. A közép-magyarországi, a nyugat-dunántúli és a dél-dunántúli régióból eddig mintegy 2400 kérelem érkezett be.
    Legközelebb az észak-alföldi régióban, szeptember 26-án, kedden reggel 8 órától lehet a készülékek cseréjéhez támogatást igényelni elektronikus úton. Szeptember 27-től Dél-Alföldről, szeptember 28-tól Észak-Magyarországról, szeptember 29-től pedig Közép-Dunántúlról lehet pályázni a forrás kimerüléséig.
    A gázkonvektorok cseréjéhez Közép-Magyarországon múlt csütörtöktől, a Nyugat-Dunántúlon pedig péntektől lehetett a vissza nem térítendő támogatást igényelni, a két régióban a pályázatok benyújtását pénteken 10-kor, illetve 12-kor felfüggesztették.
    A tárca közleménye szerint az Otthon melege program keretében meghirdetett családbarát pályázati konstrukciók célja, hogy gyors, megfelelő intenzitású támogatáshoz juttassák a lakosságot az ország egész területén. A támogatásokkal jelentősen javulhat a lakossági energiafelhasználás hatékonysága, csökkenhet a hazai szén-dioxid-kibocsátás, nagymértékben hozzájárulva a hazai klímavédelmi és energiahatékonysági célok eléréséhez.
    Az 1,5 milliárd forintos keretösszegű alprogram célja a lakóépületekben található gázkonvektorok cseréjének elősegítése. A felmerülő anyag- és munkadíjak mellett a tervezési, engedélyeztetési és egyéb szakhatósági költségekhez igényelhető vissza nem térítendő támogatás. Maximális mértéke ingatlanonként és magánszemélyenként az elszámolható bruttó költségek 80 százaléka, de legfeljebb 500 ezer forint.
    A benyújtott pályázatokkal kapcsolatban a pályázati portálon (https://konvektor2017.nfsi.hu/) tájékozódhatnak az érdeklődők.
    A 2014 szeptemberében indult Otthon melege program eredményeképpen már több mint 130 ezer háztartás energiahatékonysága javult.
 

AktuálisOtthon Melege programdél-dunántúlgázkonvektorok cseréjegázkonvektorok