2024.04.23, Kedd

Több kulturális intézményt is összevont a pécsi önkormányzat

mti

2017.09.08. 13:58

Kulturális intézményi változásokról döntött 2017. szeptember 7-én a pécsi közgyűlés.

Az önkormányzatnak a Pannon Filharmonikusok zenekart (PFZ) és a Pécsi Balettet fenntartó nonprofit társaságban, valamint a Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Kft.-ben lévő tulajdonrészeit apportálják a város kulturális és közművelődési intézményeinek túlnyomó többségét magába foglaló Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-be (ZSÖK).

Egyúttal az apport értékével ZSÖK csaknem 351 millió forint összegű törzstőkéjét megemelik a megszavazott előterjesztés szerint, amely azt is rögzítette, hogy az érintett társaságok "önálló jogi személy-voltát" továbbra is biztosítják.     

A képviselők döntöttek még a korábban független intézményként működő Pécsi Harmadik Színházat (PHSZ) üzemeltető cég a Pécsi Nemzeti Színház (PNSZ) működéséért felelős társaságába történő beolvasztásáról is.     

A képviselőtestület megszavazta, hogy kezdjenek tárgyalásokat a Pécsi Horvát Színház Nonprofit Kft. működtetésének az Országos Horvát Önkormányzat részére történő átadása érdekében.     

A szavazás előtt ellenzéki képviselők főként a PFZ és a Pécsi Harmadik Színház esetében bírálták a javaslatot, a többi között átgondolatlannak minősítetve a tervezetet.     

Őri László (Fidesz-KDNP), Pécs kultúráért felelős alpolgármestere az ülésen ezekre reagálva hangsúlyozta: a PFZ, a Pécsi Balett és Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) lebonyolító társaság egyaránt megőrzi a maga önállóságát gazdálkodási értelemben is.     

Az előterjesztést 17 igen és 8 nem szavazattal hagyta jóvá a képviselő-testület.
 

Forrás: mti

PécsAktuális2017közgyűlésönkormányzatkulturális intézményekösszevonásképviselő-testület