2024.04.20, Szombat

Záportározóval védik az árvizektől a baranyaiakat

magyarepitok.hu

2017.09.19. 10:20

Aszály idején 28, magas vízállásnál akár 54 hektáros víztározót építenek a Baranya megyei Magyarszéken. A kialakuló tavat vízpótlásra is használhatják majd és várhatóan horgászni is lehet benne.

Záportározót épít a Szabadics Közmű- és Mélyépítő Zrt. a Baranya megyei Magyarszéken, a projekt átadóját hétfőn tarották meg. Az több mint 1,9 milliárd forint értékű beruházás az uniós forrásokból, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) támogatásával valósul meg. A Mecsek északi részén eredő Baranya-csatornán a heves esőzések időnként árvizeket váltanak ki, ezek mérséklése a beruházás célja – derül ki a közbeszerzés információiból.

A tervezett záportározó helyrajzi terve

A projekt első ütemében egy vízrajzi mérőállomást építkezése már zajlik Magyarhertelenden, a második ütemben pedig a 28 hektáros záportározót alakítják ki, amely aszályos időszakokban vízpótlásra is alkalmas lesz, illetve horgászati célú hasznosítását is tervezik. A tározó árvíz esetén akár 54 hektárosra is nőhet.

A Baranya-csatorna a 2010-es árvíz idején (idokep.hu)

2010-ben különösen nagy károkat okozott a vízfolyás mentén a májusi és júniusi ezősékből kialakult árhullám, a mostani fejlesztés után ezt a veszélyt el tudják hárítani.

 

Forrás: magyarepitok.hu

AktuálisSzabadics Zrt.árvízvédelemMagyarszékMagyarhertelend