2024.03.02, Szombat
Hagyományőrző rendőrök Pécsett
police.hu

Hagyományőrző rendőrök Pécsett

police.hu

2019.09.05. 08:00

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztató keretében mutatta be a dualista kori rendőrség egyenruházatát és fegyverzetét.

A dualista kori egyenruházatot és fegyverzetet 2019. augusztus 30-án 10 órakor Pécsett, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Athinay úti épületében megtartott sajtótájékoztatón mutatták be. A sajtótájékoztatót dr. Gulyás Zsolt rendőr ezredes, megyei rendőrfőkapitány nyitotta meg, aki elmondta, hogy a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság ez év júniusában kötött együttműködési megállapodást a Magyar Rendészettudományi Társasággal a magyar rendészettudományi élet hagyományainak felkutatása, ápolása, valamint a rendőrség tevékenységének népszerűsítése, társadalmi elfogadottságának növelése céljából. A főkapitányság választása Pécs szabad királyi város 1902-es egyenruházatára esett, amelyet a levéltári források alapján készíttettek el. A hagyományőrző őrjárat tagjai alapvetően nem intézkednek, azonban amennyiben szükséges, természetesen intézkedési kötelezettségüknek eleget tesznek. Prof. dr. Korinek László akadémikus, a Magyar Rendészettudományi Társaság elnöke beszédében méltatta a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kezdeményezését. Hangsúlyozta, hogy a hagyományok ápolása mellett rendkívül fontosnak tartja a rendőrség munkájának népszerűsítését is. Külön kiemelte, hogy megtisztelő feladat volt számára, hogy a hagyományőrző egyenruha elkészítésében részt vehetett.

A sajtótájékoztatót követően a Széchenyi téren a hagyományőrző rendőrök megkezdték az őrjáratot, amelyet nagy érdeklődés övezett.

A rendőrök a dualista kori egyenruházatot rendőrségi és a közösségi rendezvényeken mutatják majd be, így szeptember hónapban megjelennek Pécs Város Napja rendezvényein, a szigetvári Zrínyi Napokon, a Komlói Bányásznapokon,  a szentlőrinci Lobbi Partin, a siklósi vár környezetében, a mohácsi belváros utcáin és a Pécsi Napokon is.

A jövő évben további kettő dualista kori rendőri egyenruházat elkészítése várható.

Galéria

AktuálishagyományőrzésrendőrökPécsBaranya megyedualizmus