2024.04.18, Csütörtök

Az építőipari cégek optimizmusa újabb történelmi magasságba került

MTI

2017.10.24. 15:36

Októberben a szeptemberi történelmi csúcsához képest kissé csökkent a GKI konjunktúraindexe, ez az üzleti várakozások romlásának következménye, a fogyasztói várakozások ugyanis hibahatáron belül, de javultak - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel.

Az Európai Unió támogatásával készült felmérés szerint a konjunktúraindex a szeptemberi 5,4 pontról 4,2 pontra, az üzleti bizalmi index 12,3 pontról 10,5 pontra romlott, a fogyasztói bizalmi index viszont mínusz 14,3 pontról mínusz 13,8 pontra javult egy hónap alatt.

Az üzleti szférán belül az építőipari cégek optimizmusa újabb történelmi magasságba került, a kereskedelmi vállalatoké nem változott, az ipari és szolgáltató vállalkozásoké viszont kissé romlott. Az ipari bizalmi index csökkenése ellenére kedvezőbb az augusztusinál. A mérséklődést a termelési kilátások gyengülése, a készletek emelkedése és a rendelésállomány enyhe csökkenése magyarázza. Az elmúlt időszaki termelés és az exportállomány megítélése viszont javult.

Az építőipari hangulat továbbra is kiváló, ezen belül szeptemberhez képest a magasépítő cégek várakozásai még kedvezőbbé váltak, míg a mélyépítőké némileg romlottak. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség enyhén romlott, de a rendelésállományoké valamelyest javult.

A kereskedelmi bizalmi index stagnált, az eladási pozícióról és a rendelésállományról alkotott vélemény kissé rosszabb lett, a készleteké valamivel kedvezőbb. A szolgáltatói bizalmi index októberben az augusztusi szint közelébe esett. Egyaránt romlott az általános üzletmenet, az előző és a következő időszakra várható forgalom megítélése.

A foglalkoztatási várakozások az építőiparban erősödtek, az iparban nem változtak, a kereskedelemben és a szolgáltató cégeknél szerényebbek lettek, a lakosság munkanélküliségtől való félelme kissé nagyobb lett.

A termelés növelésének fő akadálya minden ágazatban a munkaerőhiány. Az áremelési törekvés minden ágazatban gyengült, és mérséklődött a fogyasztók inflációs várakozása is. A magyar gazdaság jövőjének megítélése az iparban nem változott, az építőiparban kissé romlott, a szolgáltató szférában és különösen a kereskedelemben valamint a fogyasztók körében javult.

A GKI fogyasztói bizalmi index értéke októberben, a szeptemberi csökkenést követően, kisebb mértékben erősödött. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét változatlannak, várható megtakarítási képességét viszont kissé rosszabbnak érezte, mint szeptemberben. Az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási lehetőségét kissé romlónak érzékelték, a következő egy évre vonatkozóan azonban változatlannak.
 

Aktuálistermelésépítőiparmunkaerőhiánykereskedelem