2023.12.08, Péntek

Eredménytelen a volt pécsi bőrklinika épületének értékesítésére kiírt liciteljárás

MTI

2017.10.26. 00:05

Eredménytelenül zárult a volt pécsi bőrklinika önkormányzati tulajdonban lévő épületegyüttesének értékesítésére kiírt szerdai liciteljárás.

A baranyai megyeszékhely önkormányzati hivatala közleményükben azt írták: a szerdán lefolytatott liciteljárás eredménytelen volt, "értékelhető ajánlatot egyetlen érdeklődő sem tett". Az önkormányzat az MTI érdeklődésére további részleteket nem közölt az eljárásról.

A pécsi közgyűlés szeptember 28-án rendkívüli ülésen döntött arról, hogy nettó 992,8 millió forintos kikiáltási áron, nyílt árverésen értékesíti az épületegyüttest.

A Kodály Zoltán utcai ingatlan 2009-ben a magyar állam, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és az önkormányzat közötti csereszerződés alapján került a város tulajdonába, a Leőwey Klára Gimnázium elhelyezése céljából.  Mivel azonban a gimnázium nem költözött oda, az épület funkció nélkül maradt. Az önkormányzat 2015 márciusában vette birtokba, és az ingatlan hasznosítását tűzte ki célul - áll a megszavazott előterjesztésben. A dokumentumban kitértek arra is, hogy az "előterjesztést konkrét befektetői szándék előzte meg".

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester az akkori ülésen a hivatal gazdálkodásában előállt 7,5 milliárd forintos hiányra is utalva azt mondta, hogy az ingatlaneladás jelentősen könnyíthet az önkormányzat költségvetési helyzetén.

Az előterjesztés szerint a pécsi építési szabályzat jelenleg az ingatlan oktatási-egészségügyi célú hasznosítását teszi lehetővé.

A polgármester akkor jelezte: mivel felmerülhet, hogy az új tulajdonos nem ilyen hasznosítást tervez, az építési szabályzatban az erre vonatkozó korlátozás módosítása később "megoldás lehet".

Gulyás Emil, az MSZP önkormányzati képviselője a szeptember végi ülésen azt javasolta: még a liciteljárás előtt módosítsák a hasznosíthatóság kritériumait.

Fogarasi Gábor jobbikos képviselő arról beszélt, hogy az építési szabályzat későbbi módosításával az önkormányzat egy magánvállalkozónak fog kedvezni. Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) képviselője pedig szintén korábban azt kifogásolta, hogy nem hozzák nyilvánosságra a befektető kilétét.

A képviselő-testület akkor 18 igen és 3 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett hagyta jóvá az előterjesztést.

PécsAktuálisBaranya megyebőrklinika liciteljárásárverés