2024.04.17, Szerda

A cigányság egyik eredettörténetét feldolgozó oratóriumot mutatnak be Pécsett

MTI

2017.11.20. 17:03

A cigányság egyik eredettörténetét feldolgozó, nagyszabású oratóriumot mutatnak be december 19-én a pécsi Kodály Központban a Gandhi Gimnázium Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében - jelentették be a szervezők hétfőn.

 A baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón Horváth Krisztián, a Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola művészeti vezetője közölte: a koncerten 14 országból származó autentikus cigányzene szólal meg népi-világzenei hangszerelésben.     

Az előadás zenei rendezője és karmestere kitért arra is, hogy az esten neves, elismert előadóművészek fognak együtt zenélni diákokkal. A Kodály Központ vetítővásznán a vizuális képzőművészet is megjelenik az előadás alatt - utalt a produkció összművészeti jellegére Horváth Krisztián.     

Mint Virág Bertalan, a nonprofit társaság ügyvezető igazgatója kiemelte, a Valaha madarak voltunk című produkcióban csaknem kétszázan működnek közre. Felük nem cigány/roma származású, mégis beás, illetve lovári nyelven énekel, vagy cigány/roma táncokat ad elő - tette hozzá.     

Fellép az EtnoRom együttes, a Kanizsa Csillagai tagjai, Szimfonikus Roma Zenekar (SziRom), a Voisingers, a Pécsi Tudományegyetem tánckara, a Gandhi Hagyományőrző Együttes; szólistaként pedig Ábrahám Judit és Pirók Zsófia.     

Virág Bertalan szerint a koncert célja, hogy a kultúrák találkozásával hidalja át az emberek közötti szakadékot.     

A cigány kultúra egyetemes kultúra, ami mindenkinek nagyon komoly értéket képvisel, ugyanakkor zeneileg, művészetileg "kiaknázatlan terület" - vélekedett, majd hangsúlyozta: szeretnék megmutatni, hogy milyen mélységek, tudás és pozitív értékek tartozhatnak a cigánysághoz.     

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) Pécs polgármestere, az est védnöke arról beszélt, hogy a produkció a SziRom ugyancsak a Kodály Központban megtartott februári bemutatkozó-koncertjének "még inkább" nagyszabású folytatása. A városvezető reményének adott hangot, hogy az oratóriumot más városokban is bemutatják majd.     

A szervezők az oratóriummal mintát is kívánnak állítani a Gandhi-iskola diákjai elé, megmutatva, hogy a hagyományok ismerete, megőrzése (.) a fiatalok önérvényesítésének útja is lehet.     

Az előadás fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

PécsAktuálispécsi Kodály Központeredettörténetoratóriumcigányzene hangszerelés