2024.04.23, Kedd

A magyar tudomány ünnepe Pécsett került megrendezésre

MTI

2017.11.03. 12:50

A tudomány középpontjában mindig az embernek kell állnia - hangsúlyozta Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkára a magyar tudomány ünnepe programsorozatának Pécsett rendezett pénteki nyitóünnepségén.

A tudományos eredmények közérthető megismertetésének és a tudomány népszerűsítésének kiemelkedően fontos fóruma a magyar tudomány ünnepe - fogalmazott a főtitkár, aki egyúttal figyelmeztetett az áltudományosság veszélyeire is a sokak által "tények utáninak" nevezett világban.

Török Ádám a tudományos ismeretterjesztés és a tények megismertetésének fontossága mellett a kutatók és az akadémikusok felelősségét is hangsúlyozta. 

A rendezvénysorozat idén az emberközpontú tudomány témakörét járja körbe november végéig előadásokkal, kiállításokkal és konferenciákkal. 

A sorozat programját összeállító testület igyekezett olyan témákat összegyűjteni, amelyek nem egyszerű technológiai kérdésként tárgyalják a problémákat, hanem kitérnek azok jogi, etikai és pszichológiai vonatkozásaira is - mutatott rá Barnabás Beáta, az MTA főtitkárhelyettese.

Bódis József, a nyitórendezvénynek otthont adó, alapításának 650. jubileumát ünneplő Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektora az eseményen felidézte: az egyetemalapítás emelte Magyarországot a társadalmukat tudásalapon fejlesztő nemzetek sorába.

A rektor köszöntőjében felelevenítette a jubileumi év eddigi tudományos és kulturális programjait, majd az azokat lezáró eseményt ismertetve jelentette be, hogy december 8-án a PTE díszdoktorrá avatja Donald Tuskot, az Európai Tanács elnöki tisztségét betöltő lengyel politikust.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), Pécs polgármestere köszöntőjében jelezte azt is, hogy a Modern városok program keretében indított, a PTE átfogó, 24 milliárd forintos fejlesztését célzó program megvalósítása "lassan a végéhez közeledik".

A tudomány ünnepének nyitóelőadását Kovács L. Gábor tartotta a mesterséges megtermékenyítés etikai problémáiról és az ezekre adható orvosi válaszokról. 

Az eseményen a többi között átadták az MTA Eötvös József-koszorú elnevezésű elismerését, a Szily Kálmán- és a Wigner Jenő-díjat, a Bruckner Győző-díjat, valamint a  Pungor Ernőről és Oláh Györgyről, illetve Mikó Imréről elnevezett díjakat. Ugyancsak átadták a Pataki Ferenc társadalomtudományi érmet és az Akadémiai szabadalmi nívódíjakat, továbbá a Pécsi Akadémiai Bizottság elismeréseit. 

 

PécsAktuális magyar tudomány ünnepeismeretterjesztés Pécsi Tudományegyetem (PTE)