2024.06.24, Hétfő

Az utolsó két területi válogatóval folytatódik pénteken a Fölszállott a páva

MTI

2017.11.09. 20:50

Az utolsó két területi válogatót összefoglaló adással folytatódik a Fölszállott a páva 5. évada: péntek este a Hajdúböszörményben és az erdélyi Mikházán készült filmeket tekinthetik meg a közmédia nézői - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóosztálya az MTI-vel.

A Hagyomány összeköt! mottóval ezúttal felnőttek számára megrendezett népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor 5. és 6. válogatófilmjében is számos tehetséggel ismerkedhetnek meg a Duna Televízió nézői pénteken 20 óra 25 perctől. A válogatókon készült filmek végén kiderül, kik és mely produkciók folytathatják a versengést a jövő héten kezdődő élő adásokban.

Az összegzés szerint a hajdúszoboszlói területi válogatón 44 produkció közül választotta ki a zsűri a továbbjutókat. Több száz szereplő, számos tehetség kerül péntek este képernyőre. 

A válogatófilmek sorát az erdélyi Mikházán készült film zárja. A fesztiválhangulatban zajlott válogató bizonyság arra is, mekkora szerepet tölt be a magyar nyelv és kultúra megőrzésében a népzene és a néptánc, a hagyományok tovább örökítése.
 

A Fölszállott a páva új évada október 27-én kezdődött. Az eddigi két adásban a szarvasi, a budapesti, a keszthelyi és a tatabányai területi válogatókon készült filmeket vetítették. Az első két válogatóból tizenöten, a másodikból és a harmadikból összesen tizennégyen jutottak az elődöntőbe, így még tizenkilenc hely kiadó. A területi válogatókról ugyanis 48 produkció jut tovább az elődöntőkbe, amelyeket november 17-től az élőben sugároz a közmédia. A középdöntőket december 15-én és 22-én, a döntőt december 29-én rendezik, ahol a 4 kategóriagyőztes mellett a közönség is kiválasztja 2017 legjobb produkcióját.

Az idei széria újdonsága, hogy a mediaklikk.hu/pava oldalon az összes jelentkező produkcióját megtekinthetik az érdeklődők. 

Az MTVA és a Hagyományok Háza közös műsorában továbbra is 4 kategóriában állnak a zsűri elé: énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncos párok; néptáncegyüttesek.

A Fölszállott a páva zsűrijének elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze. Idén is szerepel a bírálók között Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes és Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa. Visszatér a zsűribe Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke és Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus is.

Berecz István, aki az első évadból győztesen távozott, a gyermekek számára kiírt évadokban pedig zsűritagként vett részt a Fölszállott a pávában, most Kacsó Hanga Borbálával az ötödik évad promóciós kampányát segíti. 

A Fölszállott a páva műsorvezetői ezúttal is Novák Péter és Morvai Noémi lesznek.

Aktuálistehetségkutatóterületi válogatóFölszállott a páva