2024.03.28, Csütörtök

Szakmai napot tartottak a dohányboltok üzemeltetőinek Pécsett

Baranya Megyei Kormányhivatal

2017.11.17. 16:03

A Pécsi Járási Hivatal Fogyasztóvédelmi Osztálya a Baranya megyei Nemzeti Dohányboltok üzemeltetői és munkatársai részére szervezett szakmai napot 2017. november 9-én Pécsett.

A szakmai rendezvényen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Kormányhivatal munkatársai tartottak előadást. A szakemberek a dohánytermékek kiskereskedelmét érintő vámhatósági szabályokról, aktualitásokról, a termékek csomagolásával kapcsolatos fogyasztóvédelmi ellenőrzési szempontokról, valamint a dohányboltokra vonatkozó fogyasztóvédelmi előírásokról is tájékoztatták a résztvevőket.

Nagy érdeklődés kísérte a fiatalkorúak dohánytermékkel és alkoholtartalmú itallal történő kiszolgálásának ellenőrzésével kapcsolatos tájékoztatást. A fogyasztóvédelmi hatóság 1997 óta folyamatosan és rendszeresen ellenőrzi a fiatalkorúak kiszolgálásának tilalmába ütköző magatartást, nemcsak a dohányboltokban, hanem egyéb kereskedelmi tevékenységet folytató üzletekben, vendéglátóhelyeken is.  Ezekbe az ellenőrzésekbe – az oktatási intézmény, illetve a szülő engedélyével, szigorú kiválasztási szabályok mentén – 18 év alatti fiatalokat is bevon a hatóság. Az érintett fiatalok a szakemberektől kapott részletes felkészítés után végezhetik el az ellenőrzéshez szükséges próbavásárlást.

A fiatalkorúak kiszolgálásának tilalmán túl további fogyasztóvédelmi rendelkezéseket is be kell tartaniuk a trafikot üzemeltetőnek. Így például, ha 18 éven aluli személy lép a dohányboltba, távozásra kell felszólítani, továbbá akkor is meg kell tagadni a kiszolgálást, ha felmerül annak a gyanúja, hogy a vevő a dohányterméket fiatalkorú számára vásárolja.

A fogyasztóvédelmi szabályozás része az is, hogy a dohánytermék-kiskereskedő a fogyasztó kérdésére köteles a dohányzás ártalmairól az alapvető tényekre vonatkozó felvilágosítást adni.

Vélhetően a rendszeres tájékoztatók, valamint a fogyasztóvédelmi hatóság folyamatos ellenőrzései is hozzájárulnak ahhoz, hogy a Nemzeti Dohányboltok esetében csökkenő tendenciát mutat a kiszolgálással kapcsolatos a jogsértések száma, aránya.

PécsAktuálisszakmai napdohányboltok üzemeltetőkkiszolgálás