2024.04.16, Kedd

Új sportlétesítményt avattak Mohácson a Kórház utcában

mohács.hu

2017.12.07. 14:00

Több tízmilliós ráfordítással, részint külső támogatásokból, részint önkormányzati önerőből építették meg azt a korszerű, műfüves labdarúgópályát, amelyet múlt szerdán avattak fel ünnepélyes keretek között a Mohácsi TE 1888 Kórház utcai sporttelepén a sportág egykori hazai csillaga, a nemzetközi klasszis Dunai Antal közreműködésével.

A létesítmény a remények szerint hozzájárul majd a sportág megújulásához, az utánpótlásnevelés eredményesebbé tételéhez.

Ami a létesítmény jellemzőit illeti, a pálya 20 méter x 40 méteres, több méter magasságban a teljes vonalán hálóval van körbekerítve, a játékteret végig palánk övezi. Két oldalán, magas oszlopokra rögzítve led-világítást kapott, így a játéktér esti gyakorlásra, összecsapásokra is alkalmas. A kényelmet két, fedett cserepad szolgálja. A szurkolók lépcsőzetesen kialakított lelátón foglalhatnak helyet.
A jelzett nap délutánján, dacára a kellemetlen, esős időnek, mintegy kétszázan sereglettek össze a pályaavatóra.

– Sok száz gyerek rúgja majd itt a labdát reményeink szerint, köszönhetően a növekvő TAO-forrásoknak, az MTE-nek és az önkormányzatnak, amely eredményesen pályázott e sportlétesítményre – mondta köszöntőjében Bánki Erik. Parlamenti képviselőnk, akinek életét gyermekkorától meghatározta a futball, s aki szintén az MTE színeiben vett fel focicsukát először, arról is beszélt: patinás sportegyesületünk alapítói és későbbi irányítói nagyon bölcsen tették, hogy a felnőtt-sport mellett az utánpótlásnevelés számára is megteremtették a feltételeket. A honatya úgy vélte: a futball is olyan csapatsport, amely megtanítja a fiatalokat az együvé tartozásra, a csapategység fontosságára, az alázatra, a fair play-re, a győzniakarásra és a diadalra, de a vereség méltósággal való elviselésére is.
– Kívánom, hogy minél többen váljatok innen elindulva nagy futballistává, ízleljétek meg a győzelem ízét, s legyetek nagy és híres bajnokok! – fordult végezetül a jelenlévő, ifjú focisták felé.

Szintén a bátorítás hangján szólalt meg az egykori klasszis, bajnok, kupagyőztes, olimpiai bajnok és -ezüstérmes, európai Ezüst- és Bronzcipős labdarúgó, az immár 74 esztendős Dunai Antal is:

– Fiúk, higgyétek el, Mohács és környéke „jó fekvésű hely” a honi futballtérképen, hiszen Albert Flórián innen nem messze, a Bács-Kiskun megyei Hercegszántón jött a világra, a szintén olimpiai és magyar bajnok hátvéd, a Fradi kiválósága, Páncsics Miklós és jómagam egyaránt innen pár kilométerre, a szomszédos megye egy kis falujában, Garán születtünk – mondta, hozzátéve: jó látni a csillogó gyerekszemeket, a várakozást, hogy mielőbb pattoghasson a labda egy ilyen nagyszerű pályán. Amiből – tette hozzá az MLSZ szakmai ügyekért felelős alelnöke – már száznál is többet adtak át idehaza, a sportág fejlesztésének, megújításának szándékával. Dunai Antal hozzátette: érezhető Mohácson az összefogás, az, hogy a városvezetésnek, a sportegyesületnek, s a szurkolóknak egyaránt szívügye e sportág, a körülmények jobbá tétele. Mindez megteremtheti az alapokat ahhoz, hogy a csapat idővel magasabb osztályba lépjen – tette hozzá.

A Magyar Labdarúgó Szövetség Baranya Megyei Igazgatóságának igazgatója, Bogyay Zoltán az MLSZ stratégiai céljai közül azt emelte ki: minél több futballista minél több, korszerű pályán kergethesse a labdát. Ha ez teljesül, nagyobb lesz a merítés is, vagyis nagyobb számban épülnek majd be a csapatokba olyan labdarúgók, akik ismét sikeressé tehetik nemzetközi színtéren is a legnépszerűbb sportágat. A sportvezető aláhúzta: Baranyában ez a tizenegyedik műfüves pálya, amit idén átadnak, s három további építése van folyamatban. Elhangzott: a sikeres Ovi-Focipályák mellett e létesítmények újabb ugródeszkái lehetnek a labdarúgás felzárkóztatásának.

Köszöntőjében Szekó József azokat a nagyarányú, sokszázmilliós, sportcélú fejlesztéseket foglalta össze, amelyek jelenleg zajlanak városunkban és patinás sportegyesületünk háza táján. Mint elhangzott, a TAO-s források mellett igen jelentős mértékben önkormányzati pénzeket is áldoznak e célokra. Polgármesterünk kifejtette: a pálya megépítése mellett komoly feladatot jelentett a környezet rendezése, nem csekély földmunka elvégzése. S amint szavaiból kitűnt, hasonlóan nagy értékű fejlesztések vannak előkészületben és részben zajlanak is már a sporttelep szomszédságában.

Itt, az MTE-pályán új tornacsarnok épül hamarosan, szolgálva a gimnáziumi testnevelést és a sportegyesületet egyaránt. Szintén pár méterre innen nagyértékű, emelt szintű idősotthont létesítünk, a környezet rendezésével, szebbé tételével egyetemben. A Szepesy park ugyancsak teljes megújulás előtt áll. Mindezen fejleztéseknek köszönhetően e városrész egyre inkább felértékelődik

– jelentette ki Szekó József, köszönetet mondva mindazoknak, akik a műfüves pálya létrehozásában munkálkodtak. A folytatásban Dallos Tamás áldotta meg az új létesítményt, majd a nemzeti színű szalag átvágása következett.

A puding próbája az evés, a futballpályáé pedig, ha játszanak rajta: négy iskola ifjú futballistái veselkedtek neki, hogy egy mini focitorna keretében vegyék birtokba a játékteret. A nyitómeccsen a Park Iskola 2:0 arányban múlta felül a Brodaricsot, a széchenyisek három találatára a boldog gizellások sajnos nem tudtak válaszolni. A döntőben szinte hengerelt a Park, 5:1-re múlva felül a Széchenyi Iskola gárdáját, előbbi számára e diadal egyúttal a kupagyőzelmet is jelentette. Kedvcsinálónak, még a délután folyamán játszottak egy öregfiú-összecsapást is, ezen az önkormányzat együttese 4:4-es döntetlenre mérkőzött a Holdfény SC-vel.

AktuálissportlétesítményMohács utánpótlásnevelés