2024.06.16, Vasárnap

A mohácsi mentőállomás munkatársát választották a hét mentőtisztjének

mohacsiujsag.hu

2018.01.30. 18:22

A pécsi kötődésű Pandur Attila lapunknak beszélt arról, miért választotta ezt a hivatást, s hogyan került a baranyai megyeszékhelyre.

 - Már a gimnáziumban egyértelmű volt számomra, hogy az egészségügy felé veszem az irányt. Mivel egy kisvárosban, Balatonalmádiban nőttem fel, ezért a továbbtanulásnál nem vonzott a főváros, nem volt opció, hogy odamenjek egyetemre - idézte fel emlékeit Pandur Attila. - Pécsre a mediterrán stílusa, a színes egyetemi élet, a színvonalas oktatás és a mentőtiszt-képzés perspektívái miatt esett a választásom.

A mentős vízpart mellett nőtt fel, a nyarak nagy részét is a Balatonnál töltötte. Számos esetben találkozott mentődolgozókkal betegellátás közben, s nagyon megtetszett neki a helyszíni segítségnyújtás, a váratlan helyzetekben való helytállás.

- Az egyetemi éveim alatt félállásban az Országos Mentőszolgálatnál Pécsett mentőápolóként, valamint a helyi sürgősségi osztályon segédápolóként dolgoztam. Megszerettem a várost és a szakmában is megtaláltam a helyem a baranyai megyeszékhelyen, így nem volt kérdés, hogy az egyetem elvégzése után itt maradok.

Pandur Attila kivette a részét az egyetemi kutatásokból is, ugyanis a tanulás mellett másodévtől tudományos diákköri kutatómunkát végzett.

- Az Egészségtudományi Karon a magas színvonalú oktatás mellett az oktatói és hallgatói kutatómunkára is nagy hangsúlyt fektetnek. Tizenkét európai ország fiataljainak elsősegély nyújtási és újraélesztési ismereteit mértem fel, amellyel első helyet szereztem a kari Tudományos Diákköri Konferencián, emellett az Országos Mentőszolgálat oktatói csapatába is bekerültem.

A Veszprém megyei fiatalember a diploma megszerzése óta Mohácson dolgozik mentőtisztként, s 2015 óta a Sürgősségi Ellátási és Egészségpedagógiai Intézet oktatói csapatának tagja.

- A gyakorlati képzésben nagyon fontosnak tartom, hogy a mindennapi életből vett szituációkon keresztül sajátítsák el a mentőtiszt hallgatók a szakmát.

Pandur Attila 2017-ben okleveles egészségügyi menedzseri diplomát szerzett, s azóta sem áll le a tanulással, hiszen jelenleg az Egészségtudományi Doktori Iskola első éves PhD Hallgatója.

Elmondása szerint a sürgősségi ellátás különleges része az intézeten kívüli ellátás, amely nap mint nap tartogat érdekes, tanulságos és meghökkentő eseteket.

- Nagyon sokat köszönhetek az oktatóimnak és mentoraimnak, akiktől az egyetemen, a mentőknél és a sürgősségi osztályon a szakmát tanultam.

Aktuálisegészségügy MohácsOMSZmentőtisztPandur Attila